Novo leto za rešetkami

Najdaljša noč v slovenskih zaporih: kakšne pogostitve so pripravili

Mirko Vorkapić
30. 12. 2017, 20.30
Posodobljeno: 30. 12. 2017, 20.32
Deli članek:

Prehod v novo leto bodo letos na svoj način zaznamovali tudi v slovenskih zaporih. Druženje, zdravice, praznično okrasje in jedilnik bodo tako prinesli praznično razpoloženje v zaporniško okolje.

arhiv Svet24
Na Dobu so se zabavali na prednovoletni čajanki, kjer so zaporniki v lastni režiji predstavili tudi gledališko predstavo, ki je navdušila zbrane.

Prestajanje zaporne kazni je seveda način kaznovanja za kršitve zakonov in družbenih norm, hkrati pa tudi velika osebna preizkušnja za obsojenca. Številni se v času izločenja iz družbe močno spremenijo, in ko pridejo na prostost, postanejo drugi ljudje. Velikokrat žal neopremljeni za uspešno vključevanje v družbene procese. Ker se odgovorni zavedajo nevarnosti razčlovečenja, so v zavodih za prestajanje kazni zapora letos znova pripravili nekaj decembrskih razvedril za kaznjence in kaznjenke. »Božični in silvestrski večer tudi za obsojence na prestajanju zaporne kazni predstavljata praznični čas, zato se v ta namen v mesecu decembru v vsakem zavodu organizirajo različni praznični dogodki,« so nam povedali na Upravi Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij.

Jedilnik na Igu: zapornice bodo za večerjo dobile govejo juho, dunajski zrezek s pire krompirjem, solato in kremno rezino. Za kosilo pa pečen kotlet s krompirjem in orehovo potico.

Čas družabnih aktivnosti

V vsakem zavodu so letos organizirani različni kulturno obarvani praznični dogodki. Gre za gledališke nastope, koncerte glasbenih skupin ter pevskih zborov pa tudi športne in šahovske turnirje. Znotraj zavodov so organizirane ustvarjalne delavnice, kjer zaprti izdelujejo unikatne voščilnice in okrasijo prostore. Z namenom popestritve vsakdana ob prihajajočih praznikih so letos v zavodih potekale tudi prednovoletne čajanke. 

Na Polodprtem oddelku Slovenska vas (ZPKZ Dob) so priredili tradicionalno prednovoletno čajanko, v sklopu katere so izvedli gledališko predstavo. V tednu pred čajanko so bili obsojenci aktivni pri pripravi in ureditvi prostorov za praznične dni. Izdelali so okraske, s katerimi so okrasili jelko in druge prostore.

Silvestrovo

Zaporniki bodo jedli praznično večerjo, telefonirali svojcem in pričakali novo leto v dnevnih prostorih. Nekateri pa bodo celo dobili prost izhod za praznike.

Na Povšetovi in v mariborskem zaporu je ta mesec potekal turnir v hitropoteznem šahu. V ZPKZ Ig, Maribor in Celje so v okviru projekta Vključujemo in aktiviramo pod mentorstvom priznanih slovenskih ustvarjalcev potekale zaključne prireditve. V ZPKZ Koper so v okviru projekta Razvoj delovnih kompetenc zaprtih oseb podelili certifikate NPK in gostili monokomedijo Zapornik 3.2.3. Domna Valiča

arhiv Svet24
Slovenski zapori so že nekaj let prezasedeni in delujejo na robu zmogljivosti. Po zadnjih uradnih podatkih je zaprtih nekaj manj kot 1400 oseb.

Praznična večerja in prost izhod

»Prazniki so lahko čas, ki v osebah vzbudi stisko, žalost in domotožje, zato se v zaporih posebej trudimo, da se zaprtim osebam omogoči razbremenitev v obliki razvedril in aktivnosti, predvsem pa razmislek o pomenu prihajajočih prazničnih dni,« so povedali na upravi. Obsojencem je ob obeh priložnostih omogočena praznična večerja, podaljšano druženje, silvestrovanje v bivalnih sobah oziroma v dnevnih prostorih ter možnost telefonskih pogovorov s svojci. Obsojenci, ki izpolnjujejo zakonske kriterije za podelitev prostih izhodov, pa lahko praznike preživljajo s svojimi domačimi.

Po zaporih so potekali tudi tradicionalni prednovoletni turnirji v hitropoteznem šahu.