Nujna obnova

FOTO: Groza na Ločkem vrhu: hiša se jim poseda

Gabrijel Toplak
28. 11. 2017, 06.50
Deli članek:

Tašner Brumnovi imajo za prihajajoče praznike samo eno željo. Kot pravijo, le to, da čim prej začnejo obnovo temeljev, ki bi njihovo hišo rešila pred plazenjem

Gabrijel Toplak
Stanko opaža tudi vse večje razpoke na zunanjem delu hiše.
S sporočilom na telefonsko številko 1919 s ključno besedo KRAMBERGER boste za družino prispevali 1 evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa 5 evrov.

V naselju Ločki Vrh v občini Destrni na hišni številki 30 živi družina Tašner Brumen. Marsikdo bi pomislil, da živijo povsem običajno življenje, saj je na dvorišču opaziti otroško igro, ob prihodu nas »pozdravijo« psi in muce. A resničnost je veliko bolj kruta; »premikati« se jim je začela sicer nedokončana stanovanjska hiša.

»Začelo se je pred kakšnimi tremi leti. Polzeti je začela zemlja pod našo hišo,« pravi 52-letni Stanko Tašner in pokaže na temelje, kjer so že vidne razpoke, ter zamišljen doda: »Nič bolje ni v notranjosti.« Iskreno priznava, da si obnove ne morejo privoščiti, saj nimajo denarja niti za sprotno življenje: »Z ženo na mesec skupaj zbereva dobrih 900 evrov. In ko plačamo vse položnice, kupimo najnujnejše, nam ne ostane skoraj nič.« 

Gabrijel Toplak
Hišo na hribu sta si zgradila že Anina starša.

Gabrijel Toplak
Stanko Tašner na tem naslovu živi 20 let.

Prva je razpoko opazila hčerka

Stanko živi v tej hiši že 20 let, 42-letna Anica Brumen se je na tem hribu rodila. »Hišo so zgradili moji starši, in kolikor se spomnim otroštva, tukaj ni bilo nikoli plazovito. Kot otroci smo lahko tekali okrog hiše, bilo je veliko bolj ravno. Zdaj se opazi, da zemlja polzi,« opisuje Anica. Imata štiri otroke, in kot bi bilo včeraj, se spomni dogodka izpred nekaj let, ko so v hiši opazili prvo razpoko: »Hčerka je z zidov čistila pajčevino in opazila luknjo v zidu. Bili smo pozorni nanjo, saj je postajala čedalje večja. Zunaj smo imeli okrog hiše naložena drva, in ko smo jih počasi porabili, smo opazili, da je počil temelj. Zdaj nam že pokajo keramične ploščice v kopalnici in zidovi v drugih prostorih.«

Z možem sta imela kljub nizkim dohodkom načrte. »V najini spalnici spita z nama dva otroka, zato sva jima želela urediti sobo. A zdaj se to zagotovo še nekaj časa ne bo zgodilo. Trenutno nas skrbi samo reševanje hiše,« pravi Tašner. Kljub strahu jim daje kanček upanja za prihodnost to, da v zadevi niso sami. Občina Destrnik jim je že uredila odvodnjavanje na bližnji cesti, »prisluhnil« jim je tudi ptujski center za socialno delo (CSD). Anica pove, da jih je obiskal strokovnjak in ocenil, da so razmere kritične ter nevarne za stanovalce. Obnova temeljev, ker je zemljo odplazilo, bi stala več kot 15 tisoč evrov. Kopali pa naj bi tako globoko, da bi prišli do trdnega terena. »Ne vemo, kaj nas še čaka, vendar od tu ne bi želeli oditi. Hiša res ni dokončana, vendar tukaj živimo, tukaj je naš dom,« zaključi Tašner.

Gabrijel Toplak
Sanacije razpoke v notranjosti so se lotili kar sami.

Župan Vladimir Vindiš pa pravi, da so poleg ureditve odvodnjavanja družini pomagali že pri obnovi kopalnice, zdaj so v sodelovanju s CSD Ptuj opravili statično analizo hiše. »Ta je pokazala, da bi se bilo treba lotiti podbetoniranja temeljev, s čemer bi zagotovili ustrezno stabilizacijo in preprečili pogrezanje hiše. Del temeljev je zemlja že odnesla, tisti, ki so ostali, pa so preslabi,« pojasnjuje župan. Občina je s CSD Ptuj že naročila izdelavo študije v vrednosti skoraj dva tisoč evrov, vključila se je tudi zveza prijateljev mladine. »Prihodnji teden bomo imeli že tretji sestanek, ki se ga bo udeležil tudi izbrani izvajalec. Če bo izvedljivo, bi k sanaciji pristopili že letos ali najpozneje spomladi,« pravi Vindiš.

Gabrijel Toplak
Družina Tašner Brumen z otroki: 17-letno Anjo ter sedemletnima dvojčkoma Timotejem in Matjažem Stanko Tašner na tem naslovu živi 20 let.