EKOLOŠKA BOMBA

Po požaru na obzorju nova katastrofa?

M.M.
9. 8. 2017, 07.03
Deli članek:

Dileme, kaj se dogaja z naravnim okoljem na območju nedavnega požara v podjetju Ekosistemi v Zalogu, so vse večje.

A.P.
Petkovo odkritje je razlog za dodatno zaskrbljenost Dolenjcev

A.P.
Povsem očitno je, da je nekaj z vodo iz vodnjaka hudo narobe.

V naselju Loke v neposredni bližini Zaloga pri Novem mestu je v petek dopoldne iz vodnjaka pri Krki namesto pitne vode pritekla črna smrdeča tekočina. Razburjenje med Dolenjci se tudi po dežju v noči na ponedeljek ni poleglo, sploh ker je precej vprašanj glede onesnaženosti okolja po požaru še odprtih.   

»Prosimo, da po svojih močeh ekspeditivno pristopite k reševanju ekološke bombe, ki je že uničila podtalnico, da čim bolj omilite vplive na našo lepotico Krko, ki je v življenjski nevarnosti, skupaj z nami, lokalnim prebivalstvom,« je po petkovem odkritju izpostavil predstavnik Regijskega društva ekološkega gibanja (RDEG) Ivančna Gorica Aleš Plut, ki s Civilno iniciativo Zalog Loke in krajani tega območja že nekaj časa opozarja na katastrofalne ekološke razsežnosti požara v Zalogu.

V POROČILU VEČ PODROBNOSTI   

A.P.
Ne, to ni vino, niti malinovec… takšna voda je pritekla iz vodnjaka blizu Krke

V poročilu ekološke patrulje o črnem vzorcu vode, odvzetem iz bližnjega vodnjaka ob pogorišču v Zalogu, so zapisali: »Obrat je od vodnjaka oddaljen 400 m zračne linije. Na podlagi tega je možno z veliko gotovostjo sklepati, da so vodnjak preko podtalnice napolnile količinsko zelo obsežne izcedne vode z neurejenega obrata, ki so nastale pri gašenju katastrofalnega požara izpred 14 dni. Ta je ohromil obrat, saj so bili uničeni ključni deli obrata, vključno z večino odpadne surovine, ki je vsebovala tudi nevarne odpadke – to so povedali gasilci, kot priče; prav tako pa imamo tudi dokazne fotografije. Obrat ni imel najosnovnejše protipožarne ureditve, prav tako pa tudi ne zadrževalnika izcednih vod, zato so se le-te prosto izlivale skozi neutrjena tla obrata (zemlja), kjer so se na prostem skladiščile surovine, ostalo pa po starih in novih ceveh na poljedelske površine 1. kvalitete. Zemlja je zaradi suše zelo presušena, zato je obsežna izcedna požarna voda s travnika, ki je zavoljo rednega dotakanja izcednih vod v preteklih 10 letih popolnoma uničen, poniknila v zemljo v tako kratkem času, da tega vaščani ne pomnijo. Sklepamo, da je podtalnica na tem delu popolnoma kontaminirana s težkimi kovinami, smrtno nevarnimi kemikalijami, hormoni, strupi. Obstaja velika nevarnost, do bo večje deževje te izjemno nevarne kemikalije odplaknilo neposredno v Krko, če ne drugače, ob mešanju poplavne vode in vode iz vodnjaka, saj je ta od Krke oddaljen le 5 m in se nahaja v izrazito poplavnem območju. Takrat bo kontaminirana tudi struga reke Krke in predvidevamo množičen pogin rib, v več ponavljajočih se primerih!«

Večje deževje bo nevarne kemikalije odplaknilo neposredno v Krko, če ne drugače, ob mešanju poplavne vode in vode iz vodnjaka, opozarjajo krajani. 

DEŽ JIH JE PREHITEL

V RDEG Ivančna Gorica so ob koncu poročila zapisali, da se s sanacijo območja mudi, sporne izcedne vode pa je treba izčrpati in umakniti iz naravnega okolja še pred naslednjim deževjem. A prav to naslednje deževje se je zgodilo v noči na ponedeljek.

Dodajmo, da je svoje analize dveh vzorcev izcednih voda naročila tudi Občina Straža. Na četrtkovi izredni seji je Dušan Harlander iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano med drugim povedal, da gre za zelo kontaminirano vodo, ki kot taka nikakor ne bi smela končati v naravi, ali je onesnažila tudi podtalne vode, pa še ni bilo znano.