Opozicija

Desetisoče protestnikov in obljuba: To je šele prvi korak

T.L./STA
9. 7. 2017, 21.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Vodja CHP Kemal Kilicdaroglu je v Istanbul prispel peš iz Ankare.

Profimedia
Zbrani na protestu.

V Istanbulu se je zbralo več deset tisoč ljudi, ki so se odzvali pozivu največje opozicijske stranke CHP na proteste pred obletnico poskusa državnega udara v Turčiji. Vodja CHP Kemal Kilicdaroglu je v Istanbul prispel peš iz Ankare, na protestnem pohodu pa se mu je pridružilo več tisoč podpornikov.

Množica se je zbrala na trgu Maltepe na azijski strani mesta. Kilicdaroglu je protestnikom dejal, naj ne mislijo, da je pohod zadnji. "To je šele prvi korak. Vsak bi moral dobro vedeti, da je 9. julij nov korak, nova zgodovina, novo rojstvo," je napovedal.

Profimedia
Vodja opozicije obljublja, da je to šele prvi korak.

"Hodili smo, ker nasprotujemo vladavini enega samega človeka. Hodili smo, ker je sodstvo pod monopolom izvršne oblasti," je še dejal.

Kilicdaroglu, sicer velik nasprotnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, je 450 kilometrov dolg pohod začel po obsodbi poslanca CHP in nekdanjega novinarja Enisa Berberogluja na 25 let zapora zaradi izdaje zaupnih informacij časniku. Tri tedne trajajoč pohod je uradno sklenil na današnjem zborovanju.

To je po navedbah AFP daleč največji protestni shod opozicije v Istanbulu po demonstracijah proti Erdoganu, ki so zaradi načrtov v parku Gezi potekale maja in junija 2013.

Erdogan je pohod ignoriral, je pa pred njegovim začetkom opozoril na spoštovanje vseh predpisov. Policija Kilicdarogluja in njegovih spremljevalcev med potjo ni ovirala.

Profimedia
Zbrani v Istanbulu.

Erdogan CHP obtožuje sodelovanja s teroristi, stranka pa predsedniku med drugim očita avtoritarno vodenje države, pa tudi, da sam stoji za spodletelim državnim udarom.

Profimedia
Polne ulice.