Poraz IS

FOTO in VIDEO: Razglasili zmago, džihadisti skačejo v reko Tigris

T.L.
9. 7. 2017, 15.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Po ofenzivi, ki je trajala devet mesecev, je iraški Mosul osvobojen. Orožje pa še ni potihnilo.

Profimedia

Bilo je le še vprašanje časa, danes pa se je to tudi zgodilo: po devetih mesecih ofenzive, ko so iraške sile iz obeh strani v mestu Mosul obkolile borce Islamske države, je iraški premier Haider al Abadi danes razglasil zmago iraške vojske nad Islamsko državo v Mosulu. Premier je tudi obiskal mesto in čestital borcem, ki so se devet mesecev borili, da so mesto osvobodili izpod oblasti pripadnikov Islamske države.

Profimedia
Iraški premier Haider al Abadi v Mosulu.

Mosul kaže žalostno podobo, saj je  - kot kažejo fotografije - težko najti stavbo, ki v letih bojev ne bi bila poškodovana, ruševine je opaziti vsepovsod. 

Profimedia
Uničeno mesto.

Iraške sile so ob izdatni pomoči kurdskih sil, sunitskih plemen, šiitske policije in zračnih napadov ameriških sil začele ofenzivo oktobra lani, potem ko so jih pred tremi leti pripadniki IS pregnali iz mesta in ga zavzeli. 

Kljub veselju iraškega premierja oa v mestu še ni miru. Dopisnik agencije AFP poroča, da po Mosulu še odmevajo streli, prav tako pa še potekajo zračni napadi. Preostanek borcev IS skuša iz mesta pobegniti in skačejo v reko Tigris, da bi se prebili na drugo stran brega. Od začetka bitke je Mosul zapustilo več kot 860.000 ljudi.

Profimedia
Posamezni boji se v mestu še odvijajo, poročajo tuji dopisniki.