Izraelski svetovalec

Skrivnostni molk Cerarjeve stranke

Matej Klarič
29. 6. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Eisin Asaf, ki je v začetku lanskega leta začel svetovati Cerarjevi SMC, naj bi po trditvah Igorja Ariha prenehal svetovati trenutno v parlamentu največji stranki. Toda ali to res drži?

Mediaspeed
Igor Arih je zatrdil, da Eisin (na fotografiji) že od konca leta ne svetuje več Cerarju. Toda še aprila nam v stranki tega niso povedali.

Mediaspeed
Cerar je po nasvetu Eisina večkrat pretirano odločno nastopal v javnosti. Tudi glede referenduma o drugem tiru, ko je celo dejal, da ga ne sme biti, čeprav gre za ustavno pravico državljanov.

Stranka SMC je izraelskega stratega Eisina pripeljala po obdobju vztrajnega padanja podpore. V začetku lanskega leta so se glede na večmesečno analizo stanja odločili, da na podlagi več ponudb za svetovanje izberejo agencijo Arih.

S to agencijo pa vrsto let sodeluje tudi Eisin Asaf, ki je uspešno pomagal do zmag predsednikom vlad različnih držav. Tako je večkrat uspešno svetoval Aleksandru Vučiću, ki je nedavno postal predsednik Srbije, pa albanskemu premierju Rami, ki je prav pred dnevi z njegovo pomočjo osvojil absolutno večino v parlamentu. Svetoval pa je tudi Alenki Bratušek, ki je ob njegovi pomoči na zadnjih volitvah odločneje napadla Cerarja. Pri Bratuškovi takrat nekateri niso bili najbolj prepričani, ali je smotrno slediti Eisinovim navodilom o agresivnejšem nastopu. Toda na koncu je njena stranka prestopila parlamentarni prag. Njenega svetovalca Eisina pa je pozneje najel tudi Cerar.

Cerarjeva preobrazba

Eisin je verjetno najbolj zaslužen za to, da ga je iz neodločnega voditelja preobrazil v pravo nasprotje. A ni jih malo, ki menijo, da preobrazba ni bila dovolj premišljena, saj premier v svojih nastopih prepogosto nastopa celo pretirano odločno, na meji nepremišljenosti. Tako je bilo na primer tudi ob sporu z Brglezom, ki ga je pozval k odstopu s podpredsedniškega mesta v stranki. Pozneje je moral ta prenagljeni poziv umakniti. Agresivnejši nastop, ki Vučiću v okolju s povsem drugačno politično kulturo prinaša uspeh, Cerarju in stranki pri nas ni dvignil rejtingov. Eden od vzrokov se verjetno skriva prav v dejstvu, da tujci ne poznajo dovolj našega okolja, kjer agresivnost in negativna kampanja večinoma ne obrodita sadov. Že pogled na lestvico najbolj priljubljenih politikov pokaže, da so na vrhu predvsem tisti, ki veljajo za bolj umirjene in spravljive politike.

Orožarski lobi

Facebook

Orožarski posli
Državni zbor je za letos iz proračunske rezerve za nakupe orožja namenil 24,3 milijona evrov, v prihodnje pa bo za to vsako leto namenjal 30 milijonov. Zanimivo bo videti, koliko denarja bomo namenili za nakup orožja izraelske vojaške industrije, s katero je povezan Cerarjev svetovalec Eisin.

Pisali smo že o tem, da je Eisin pred svojo kariero političnega svetovalca delal za izraelsko orožarsko industrijo, s katero je že v preteklosti na veliko sodelovala tudi Slovenija. Južnoafričan Andrew Feinstein, ki se že vrsto let ukvarja s preučevanjem globalnih orožarskih tokov, je prepričan, da to ni naključje in da je bil to eden od razlogov, da je SMC najela Eisina. Pri čemer je pomenljivo tudi, da ga plačujejo prek stranke, in ne kabineta predsednika vlade. Tako se izognejo nadzoru, ki bi javnosti omogočil vpogled v višino sredstev, namenjenih svetovanju. O točnem znesku namreč v stranki molčijo.

Prekinjeno sodelovanje?

V oddaji Tarča pa je Igor Arih pred nekaj tedni presenetil z izjavo, da Esin Asaf že od konca lanskega leta ne svetuje več stranki SMC in premierju Cerarju. Izjava je presenetljiva, ker so nam iz stranke še aprila odgovorili, da sodelujejo z agencijo Arih in prek nje s številnimi strokovnjaki iz tujine, tudi Eisinom. Zato smo jih naknadno vprašali, ali držijo navedbe, da jim ne svetuje več, vendar na naše vprašanje niso niti odgovorili. Nenavadno za stranko, ki je imela pred volitvami za eno izmed osrednjih načel povečevanje transparentnosti in oblikovanje drugačne politične kulture. Je mogoče, da so se za njegov zgolj navidezni umik odločili zaradi informacij o povezavah z izraelsko orožarsko industrijo?

Državni zbor je maja sprejel odločitev, da bo letos iz proračunske rezerve za vojsko namenil 24 milijonov evrov, nato pa še vsako leto 30 milijonov. Ta znesek ne bo šel za višje plače vojakov, temveč za nakup orožja, kar naj bi bile zahteve zveze Nato. Za primerjavo, letos smo za nujno skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu, zaradi katerih bolniki celo umirajo, namenili 18 milijonov evrov. Čigavi in kakšni so torej interesi, da toliko denarja namenjamo za nakup orožja, in koliko so povezani z vplivnim izraelskim orožarskim lobijem?