STROŠKI

Koliko nas je stala arbitraža?

M.K.
29. 6. 2017, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Stroški arbitražnega postopka so Slovenijo stali 6,7 milijona evrov.

Profimedia
Pri zadnjem nakazilu arbitražnemu sodišču smo Slovenci plačali še polovico hrvaškega deleža (slika je simbolična).

Pri zadnjem nakazilu v višini 1,65 milijona evrov smo Slovenci plačali še polovico hrvaškega deleža, saj Zagreb ne priznava več arbitražnega sodišča.

Hrvaška, ki je za arbitražni postopek o sporu o meji s Slovenijo porabila več kot 3,9 milijona evrov, je po pisanju časnika Večernji list že konec minulega leta zavzela stališče, da ne bo plačala niti centa več. Vse stroške, ki jih ima arbitražno sodišče po 30. juliju 2015, ko se je Hrvaška formalno umaknila iz postopka, naj bi plačala Slovenija.

Zagreb je med potekom arbitražnega postopka od leta 2012 do 2015 plačal 850.000 evrov stroškov tako kot Slovenija, kar je bilo v skladu z arbitražnim sporazumom.

Potem ko se je Hrvaška umaknila iz postopka, je arbitražno sodišče odločilo, da bo zgolj Slovenija še naprej nakazovala sredstva za stroške, ki izvirajo iz podaljšanega poteka postopka.

Z današnjim dne, ko je sodišče sprejelo odločitev ter seštelo stroške, je v sklepu od obeh držav zahtevalo, da poravnata razliko. Razsodba tribunala arbitražnega sodišča namreč določa, da se stroški se porazdelijo v enakih deležih med pogodbenima stranema.