Po arbitražni razsodbi

Cerar: Zgodovinski trenutek za Slovenijo

M.K./STA
29. 6. 2017, 18.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Premier Miro Cerar je ob današnji objavi razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško na morju in kopnem ocenil, da gre za zgodovinski trenutek za Slovenijo. Njegov hrvaški kolega Andrej Plenković pa meni, da današnja odločitev arbitražnega sodišča na nikakršen način ne zavezuje Hrvaške.

STA
Premier Miro Cerar je napovedal, da bodo v prihodnjih dneh podrobneje pojasnili, kaj prinaša razsodba.

Miro Cerar je poudaril, da gre za dokončno in pravno zavezujočo sodbo za obe državi. Zavzel se bo, da jo "enotno sprejmemo", čeprav se zaveda, da vsa pričakovanja niso bila uresničena.

Neodvisno od odločitve arbitražnega sodišča oz. dialoga o njeni implementaciji bo Slovenija nadaljevala dobro sodelovanje s Hrvaško na vseh področjih. Ne bo storila ničesar, kar bi poslabšalo medsebojne odnose na ravni držav in njunih državljanov, je dejal.

Premier Miro Cerar je prek Twitterja sporočil, da se je po telefonu pogovarjal s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem in ga pozval " k dialogu o implementaciji" današnje arbitražne sodbe o meji. Dogovorila sta se, da se bosta sestala 12. julija v Ljubljani.

Kot je poudaril, bodo čim prej slovenskim državljanom pojasnili vsebino sodbe. Nekateri ministri so tako že danes šli ob mejo, pa tudi sam jim bo pojasnjeval razsežnosti odločbe.

Eden naslednjih korakov bo postopno spreminjanje zakonov in drugih pravnih aktov, ki bodo omogočili uresničitev sodbe. Slovenija s tem krepi ugled države, ki spoštuje mednarodno pravo, je dodal.

Po njegovih besedah je vlada dobro pripravljena na uresničevanje sodbe. Pri tem bodo njena vodila postopnost, legalnost, sorazmernost in potrpežljivost.

Napovedal je, da bodo v prihodnjih dneh podrobneje pojasnili, kaj prinaša razsodba.

Dodal je še, da si bo kot predsednik vlade po vseh močeh prizadeval, da pri spoštovanju in izvršitvi arbitražne sodbe "vzpostavimo dialog in najdemo skupni jezik s predstavniki Republike Hrvaške in sicer v korist naših nadaljnjih dobrososedskih odnosov in v korist vseh naših ljudi in prihodnjih generacij, ki jih moramo razbremeniti bremena tega doslej nerešenega mejnega vprašanja," je dejal.

Plenković: Ne pričakujemo enostranskih potez Slovenije

Profimedia
Andrej Plenković je znova poudaril, da je Hrvaška pripravljena na dvostranske pogovore s Slovenijo o reševanju spora o meji.

Prvo in osrednje sporočilo hrvaške vlade je, da današnja odločitev arbitražnega sodišča o meji s Slovenijo na nikakršen način ne zavezuje Hrvaške niti se Hrvaška nima za zavezano, da bi uveljavila njeno vsebino, je izjavil hrvaški premier Andrej Plenković na današnji novinarski konferenci. Kot je dodal, ne pričakuje enostranskih potez Slovenije.

"Pričakujemo, da Slovenija ne bo vlekla nobenih enostranskih potez. Hrvaška ima možnosti, da zaščiti svoj teritorij in svoje interese," je izjavil Plenković na sedežu hrvaške vlade po branju odločitve arbitražnega sodišča v Haagu.

Menimo, da morajo druge države in mednarodne inštitucije prepustiti Hrvaški in Sloveniji, da rešujeta spor bilateralno, je dejal.

Plenković je še dejal, da verjame, da bi katera koli druga članica EU, vključno z Nemčijo, storila enako, če bi bila v položaju, v kakršnem je Hrvaška.

Omenil je tudi mnenje ameriške diplomacije v Zagrebu, ki je bilo objavljeno po prebrani sodbi, da se ZDA ne nameravajo postaviti ne na stran Slovenije ne Hrvaške, temveč pričakujejo, da bosta spor bilateralno rešili.

Znova je poudaril, da je Hrvaška pripravljena na dvostranske pogovore s Slovenijo o reševanju spora o meji.

Ponovil je, da je Slovenija sosednja in prijateljska država, partnerka v EU in zaveznica v zvezi Natu, ter da si želijo po mirni poti reševati vsa odprta vprašanja, vključno s sporom o meji.

Pozval je vse politične akterje in inštitucije na Hrvaškem, naj ohranijo dosedanje enotno stališče in soglasje pri varovanju nacionalnih interesov na mednarodni sceni in tudi v odnosih s Slovenijo.

Erjavec: Še zadnji korak k državnosti Slovenije

Zunanji minister Karl Erjavec je prepričan, da sodba arbitražnega sodišča potrjuje, da je Slovenija pomorska država. "Slovenija je bila pomorska država, je pomorska država in bo tudi v prihodnje pomorska država," je dejal danes v Haagu, kjer je arbitražno sodišče sporočilo svojo odločitev.

Za Slovenijo je danes zgodovinski dan, je dejal Erjavec. "Naredili smo še zadnji korak k državnosti Slovenije," je poudaril v izjavi za medije pred Palačo miru v Haagu.

Po njegovih besedah je arbitražno sodišče izpolnilo svoj mandat - določilo je mejo med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju, stik z odprtim morjem in režim glede uporabe morskih območij.

Odločitev arbitražnega sodišča je po njegovem mnenju uravnotežena, je pa priznal, da v Sloveniji z njo ne bodo vsi zadovoljni. Tudi sam med drugim obžaluje, da Joško Joras ostaja na hrvaški strani.

Kot je dejal, je pomembno, da je bil dosežen vitalen cilj Slovenije, to je prost dostop do odprtega morja iz Piranskega zaliva, ki je bil v večji meri dosojen Sloveniji, t. i. stično območje in fizični stik z odprtim morjem. "Odvetniki pravijo, da imamo pravzaprav teritorialni stik z odprtim morjem," je dejal.

Izrazil je pričakovanje, da bo hrvaška stran spoštovala odločbo, saj gre za mednarodno pravo. "Prepričan sem, da bo Hrvaška slej ko prej spoznala, da je bila napaka, da ni sodelovala v nadaljevanju arbitražnega postopka," je dejal.