Po požaru v Kemisu

Škofjeločane skrbi varnost v podjetju Ekologija

M.K./STA
31. 5. 2017, 15.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Po požaru v podjetju Kemis na Vrhniki se Škofjeločani bojijo, kaj bi se zgodilo, če bi do požara prišlo v podjetju Ekologija, ki se ukvarja z enako dejavnostjo.

Bobo
Župan Miha Ješe bo podjetja v občini pozval, naj poročajo o vrsti in maksimalnih količinah ter o načinu skladiščenja nevarnih snovi.

Danes so znova opozorili, da nimajo odgovorov na številna vprašanja. Občina pa je podjetje pozvala, naj natančno predstavi svoje aktivnosti, in predlagala izvedbo vaje za primer požara.

"Občina Škofja Loka je podjetništvu prijazna občina. Vendar pa na občini Škofja Loka zahtevamo, da je poslovanje vseh podjetij v naši občini Škofja varno in v skladu z vsemi predpisanimi okoljskimi zakonskimi normativi," so danes sporočili z občine.

Kot so pojasnili, je zato škofjeloški občinski svet 18. maja na predlog župana Mihe Ješeta v zvezi z dogodkom na Vrhniki sprejel sklep, naj župan podjetja v občini pozove, naj poročajo o vrsti in maksimalnih količinah ter o načinu skladiščenja nevarnih snovi, ki jih uporabljajo v proizvodnih postopkih.

Operativne vaje za primer požara

Poleg tega je župan skupaj s poveljnikom škofjeloške civilne zaščite Nikolajem Kržišnikom na podjetje Ekologija naslovil še poseben dopis, v katerem ga poziva, naj natančno predstavi svoje aktivnosti in ukrepe v primeru nesreče, ki se v podjetju lahko zgodijo kot posledica skladiščenja ali ravnanja z nevarnimi odpadki. Podjetju občina predlaga tudi, da se z Gasilskim poveljstvom Občine Škofja Loka dogovori za izvedbo operativne vaje za primer požara v podjetju.

Kot navajajo na občini, je njena skrb upravičena, saj je občina na svojem območju dolžna skrbeti za svoje občane in okolje, da je obratovanje podjetja varno in da v primeru nesreče ne bo prišlo do škodljivih vplivov na okolje in zdravje ljudi.

Enaka dejavnost kot v Kemisu

Škofjeloško podjetje Ekologija, ki deluje v industrijski coni Trata, se ukvarja z enako dejavnostjo kot podjetje Kemis, torej z zbiranjem in predelavo sekundarnih surovin, kamor sodijo tudi nevarni odpadki. Zato je skrb občanov, da bi se lahko podobna nesreča kot v Kemisu zgodila tudi v škofjeloškem podjetju, ki ni veliko odmaknjeno od stanovanjskega naselja, še večja.

Z zvezi s tem se jim zastavlja vrsta vprašanj, od tega, ali je skladiščenje odpadkov urejeno na način, da ne prihaja do škodljivih vplivov, ali je zagotovljena ustrezna požarna varnost in ali so gasilci seznanjeni s požarnimi načrti podjetja, pa do tega, ali so gasilci in zaposleni ustrezno opremljeni in usposobljeni za ukrepanje v primeru nesreče.

Škofjeločani so številna vprašanja na podjetje sicer naslovili že lansko poletje in jesen, ko so izvedeli, da si podjetje prizadeva za pridobitev dovoljenja za povečanje predelave nevarnih odpadkov.

Predstavniki podjetja so tedaj izpostavili, da so njihove emisije in onesnaževanje okolja minimalne, vendar občanov niso prepričali. Nekateri bližnji prebivalci so danes na spontanem shodu znova javno opozorili, da imajo veliko vprašanj in ne dovolj odgovorov.