Najvišja odškodnina doslej

Hude posledice: napotnico porodničar ignoriral in staršema grozil s plačilom

žk
29. 5. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Bolnišnica Postojna mora družini iz Nove Gorice zaradi zapleta pri porodu plačati odškodnino okoli 900.000 evrov. Poškodovani deček je danes star dvanajst let, ima cerebralni paralizo in potrebuje stalno nego.

Profimedia
Smrt na kardiologiji preiskujejo tudi kriminalisti.

Kar devet let so sodišča vodila postopek zoper Bolnišnico Postojna, preden so dokončno odločila: družina iz Nove Gorice mora prejeti 900 tisoč evrov odškodnine zaradi zapleta pri porodu, pri katerem je novorojenček dobil trajne poškodbe možganov.

Počena maternica

Posledice

Poškodovani deček je danes star dvanajst let, ima cerebralni paralizo in potrebuje stalno nego. Velik del stroškov starša nosita sama, kar je vplivalo tudi na višino dosojene odškodnine. 

Kot smo poročali, je sodni postopek pokazal, da je imela pri porodu, ki je potekal pred 12 leti, porodnica napotnico za carski rez, kar pa je porodničar vztrajno ignoriral. Staršema je celo grozil, da če bosta vztrajala pri carskem rezu, bosta morala tega plačati sama. Porodnici je nato počila maternica, zaradi zavlačevanja je otrok doživel hudo dihalno stisko in dobil možganske poškodbe. Je na invalidskem vozičku, ne more sam jesti ne sedeti, ima hudo epilepsijo, njegovo komuniciranje pa je omejeno na da in ne.

Izogibanje odgovornosti

Bolnišnica se je odgovornosti ves čas izogibala in storila vse, da se postopek ne bi končal. Tako so se med sojenjem zamenjali kar štirje sodniki oziroma sodnice, ena je bil celo zamenjana zaradi slabega dela.  Koprsko višje sodišče je pred tedni končno razsodilo, da mora Bolnišnica Postojna družini iz Nove Gorice izplačati odškodnino v vrednosti okoli 900 tisoč evrov. Sodba je pravnomočna. Gre za najvišjo odškodnino za zaplet pri porodu doslej v Sloveniji.

Sodba: zdravnik ni storil napake Zanimivo je, da je sodišče odškodnino določilo zaradi kršenja pojasnilne dolžnosti, ne pa zaradi napake zdravnika, saj je pri porodu prišlo 'le' do zapleta.

Denarja nimajo

A kljub temu, da je sodba pravnomočna in da jo je potrdilo višje sodišče, Bolnišnica Postojna denarja v določenem roku ni nakazala na račun družine, zato je odvetnica Lucija Šikovec Ušaj vložila izvršbo, zaradi katere ima Bolnišnica Postojna zdaj blokiran račun. Dosojeni znesek za bolnišnico predstavlja ogromen strošek. Dejstvo, da je imela bolnišnica v času incidenta izredno slabo zavarovanje, bo izplačilo zagotovo še otežilo. Zavarovanje bo krilo izplačilo odškodnine le do zneska 51.200 evrov.

Bolnišnica je sicer na vrhovno sodišče vložila zahtevo za revizijo postopka, a ta izvršbe sodbe ne zadrži.