Novomeška Zarja

Novomeščanka mora poravnati 13 let star dolg

Mirjana Martinovič, Dolenjski list
22. 5. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Bralka iz Novega mesta se je pritožila zaradi ravnanja družbe Zarja oziroma njenega načina izterjave neplačanih položnic.

M. M.
Zarja je lani jeseni vse terjatve predala zunanji družbi Izterjava iz Maribora.

Prek zunanjega izvajalca so jo namreč terjali za plačilo dolga izpred 13 let, poleg tega pa so ji zaračunali obresti, ki zdaj znašajo celo več kot osnovni dolg.

»Sredi novembra lani sem prejela pisno opozorilo in nato še klic predstavnika družbe Izterjava, da Zarji dolgujem 13,16 evra, in sicer še iz leta 2004!« je začela svojo pripoved. Po njenih besedah klic ni bil nič kaj prijeten, saj so ji med drugim rekli, da bodo sprožili postopke izvršbe. Čeprav se ji je zdelo nesmiselno, je položnico poravnala. Potem pa je ta mesec sledilo še eno neprijetno presenečenje: »Že pri prvem klicu sem imela slab občutek, da tako ne smejo delati in izsiljevati ljudi. Le kako naj se spomnim, ali je bila tista položnica dejansko plačana ali ne? Potem pa so me še enkrat poklicali v ponedeljek, da zdaj pa dolgujem še 17,24 evra obresti! Ponovno so mi dali vedeti, da če ne bom plačala, se vidimo na sodišču.«

M. M.
Na Zarji so še dodali, da se lahko bralka oglasi pri njih in se bodo pogovorili glede plačila zamudnih obresti.

UKREP DELUJE

»Lani jeseni je naša družba podpisala pogodbo z družbo Izterjava iz Maribora, da se celotne terjatve, ki jih imamo do naših strank, prenesejo na zunanjo izterjavo. Prejšnje vodstvo se je za to odločilo, ker se na vse naše opomine stranke pač niso odzvale,« je pojasnila pravnica v Zarji Renata Bratkovič. Po njenih besedah sami najprej pošljejo opomin, v kolikor položnica ni bila plačana v 45 do 60 dneh po zapadlosti. Če stranka opomina ne poravna, za kar je običajno 8-dnevni rok, potem to terjatev predajo naprej družbi Izterjava. »Njihov način je, da na plačilo dolga opozarjajo pisno in tudi s klici. Opažamo, da to deluje, saj se je število plačanih dolgov povečalo,« je dodala.

Glede konkretnega primera pa je dejala, da lahko na podlagi zneska dolga sklepa, da gre za strošek vplačila v rezervni sklad: »To ni strošek Zarje, to je skupna last etažnih lastnikov. In mi kot dober gospodar na podlagi pogodb o upravljanju in na podlagi stanovanjskega zakona moramo to terjati, kar počnemo v imenu etažnih lastnikov. Tega torej ne moremo kar odpisati.«

ZADEVA JE ZASTARALA

Na naše vprašanje, zakaj terjajo ljudi za 13 let stare dolgove, saj je terjatev po 355. členu obligacijskega zakonika dejansko že zastarala, je odgovorila, da so vse terjatve iz naslova rezervnih skladov predali družbi Izterjava, in v kolikor je dolžnik ugovarjal zastaranje, dolga pač ni poravnal. V kolikor pa je stranka položnico plačala, je s tem priznala dolg in po plačilu so ji v Zarji obračunali še zamudne obresti, kar se je zgodilo tudi v primeru bralke.