SOGLASNO

Šaleška dolina nasprotuje draženju toplotne energije

L.T.
21. 5. 2017, 19.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Svetniki Mestne občine Velenje (MOV) in Občine Šoštanj so na skupni izredni seji soglasno nasprotovali dvigu cene toplotne energije in se ob tem zavzeli za razkritje vseh v ceni upoštevanih podatkov.

STA
Župan Velenja Kontič je odločen uporabiti vsa pravna sredstva, da zniža ceno toplotne energije.

Šaleško dolino, ki se prek Komunalnega podjetja Velenje ogreva s toplotno energijo, ki je stranski produkt proizvodnje elektrike v Termoelektrarni Šoštanj (Teš), je na noge dvignilo 57-odstotno zvišanje povprečne nakupne cene, ki za Komunalno podjetje Velenje velja od 1. maja letos. Ceno, ki znaša 17,25 evra za megavatno uro, je Tešu s sklepom potrdila Agencija za energijo, končna cena za uporabnike v Šaleški dolini pa naj bi bila zaradi te podražitve višja za okoli četrtino od zdajšnje.

Kdaj komunalno podjetje razlike zaradi povišanja ne bo več zmoglo samo plačevati in bo višjo ceno preneslo na končne uporabnike, direktor komunalnega podjetja Gašper Škarja ni znal napovedati. Dejal je, da so že v preteklosti z varčevanji pri stroških izčrpali vse možnosti, in kot možen vir omenil subvencioniranje s strani lokalne skupnosti. Še prej vseeno pričakuje dogovor z vpletenimi, čeprav je pogodba s Tešem že podpisana in je veljavna, a je v njej klavzula, ki omogoča, da se cena določa z vsakokratno odločbo Agencije za energijo.

Med svetniki je na seji prevladovalo mnenje, da želi Teš del svojih izgub pokriti tako, da bi Šaleški dolini začel zaračunavati višjo ceno toplotne energije. Slednja je sicer stranski produkt pri proizvodnji elektrike.

Metodologija izračuna ni znana

Velenjski župan Bojan Kontič je napovedal, da bodo vse napore vložili v izpodbijanje določene cene. Iskali bodo morebitna odstopanja pri vhodnih podatkih za izračun. Velenjska in šoštanjska občina ter Komunalno podjetje Velenje z metodologijo namreč niso bili seznanjeni.

Direktor Teša Arman Koritnik pa je dejal, da so v pogovorih vse podatke in celoten izračun cene predstavili. Koritnik je še dejal, da se o ceni toplotne energije ne morejo pogajati, saj je to stvar Agencije za energijo, ki ceno določi na podlagi predpisane metodologije. Svetniki Koritnikovih stališč niso povsem sprejeli. »Absurdno je, da nekdo zaračunava stvari, jih draži, ti pa kot kupec nimaš vpogleda v to, kaj in kako ti je to zaračunal,« je oster neodvisni svetnik MOV Matej Jenko.

Župan Kontič od Agencije za energijo oziroma države zahteva enakopravno obravnavo, predvsem zaradi cene okoljske degradacije, ki jo plačuje Šaleška dolina. Direktorica agencije Duška Godina odgovarja, da vse, ki jim podajajo soglasje k izhodiščni ceni, obravnavajo enakopravno in da se agencija ne čuti odgovorne za nastalo situacijo v Šaleški dolini.

Krokodilje solze občinskih veljakov

»V tem trenutku se predvsem SD in del nekdanje SDS – predvsem Franc Sever, ki ga bodo verjetno v SD ponovno potrdili za nadzornika Komunalnega podjetja Velenje in je bil pred tem v nadzornem svetu Teša – da ne govorimo o politiki – Kontič kot poslanec v parlamentu, (podžupan MOV Peter) Dermol kot direktor Teša, (Uroš) Rotnik kot direktor Teša in komunale posipajo s pepelom,« je potek in ozadje sredine seje komentiral Jenko. »Vsi so svoj čas imeli pozicijo predlagati rešitve na zakonski ravni. Velenje trenutno ne prejema odškodnin, nima niti zakona o zapiranju rudnika. Vse to bi lahko bilo že davno urejeno, vendar tej politiki to ni bilo všeč, saj so lahko z denarjem prosto razpolagali – dogovorno. Takrat je bil čas, da bi uzakonili stvari na ravni države, bila je tudi politična volja, vendar lokalna politika ni imela tega interesa, saj so s temi sredstvi raje razpolagali dogovorno,« dodaja.

Zneski na računih odjemalcev

Po podatkih komunalnega podjetja bi bila denimo za ogrevanje v enodružinski hiši z nekoliko večjo priključno močjo cena na letni ravni po novem višja za povprečno okoli 400 evrov, za podjetje Gorenje pa bi podražitev znašala več kot 300.000 evrov letno. Bolnišnica Topolšica bi letno plačala za ogrevanje 15.000 evrov več kot zdaj, kažejo izračuni.