Na okopih

"Policisti nimajo preveč, le vojaki imamo premalo"

S.R./STA
5. 5. 2017, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pogajanja za odpravo anomalij v plačnem sistemu razdvajajo policiste in vojake. Slednji namreč zahtevajo izenačitev svojega statusa s policijskim, policijski sindikati pa temu ostro nasprotujejo in znova grozijo s stavko.

STA
Policijski sindikat je proti izenačevanju poklicev.

Kristjan Mlekuš, v. d. predsednika Sindikata policistov Slovenije (SPS), pravi, da jih moti predvsem to, da pri odpravi anomalij vlada tako rekoč šteje njihov stavkovni sporazum kot anomalijo samo po sebi. Po njegovih besedah vlada krši stavkovni sporazum, s katerim so bile končno odpravljene anomalije ter vzpostavljeno razmerje med poklicem policista in ostalimi uniformiranimi poklici.

Vlada je zdaj predlagala aneks h kolektivni pogodbi za državno upravo, kjer linearno, brez tehtnih argumentov izenačuje vse te poklice, opozarja Mlekuš, ki dodaja, da so sami morali v pogajanjih med stavko svoje zahteve kar precej argumentirati. Pravi, da v SPS ne oporekajo nikomur, da za svojo poklicno skupino karkoli pridobi, ne pristajajo pa na ponovno izenačevanje policistov z drugimi poklici. Po njegovem mnenju se poklic policista namreč glede na pooblastila in odgovornosti, ki jih prinaša, ne more primerjati z drugimi. Zato bo svet SPS predvidoma 18. maja odločal, ali se bo preoblikoval v stavkovni odbor, je napovedal.

Vlada v predlogu vsa ostala delovna mesta pooblaščenih uradnih oseb v državni upravi "na lepe oči" in brez izpolnjevanja meril povsem neupravičeno izenačuje z delovnimi mesti policistov, so v PSS zapisali na spletni strani. Uvrstitve delovnih mest policistov pa so v predlogu aneksa po njihovem mnenju nepravične in ponižujoče.

Tudi v Policijskem sindikatu Slovenije (PSS), ki ga vodi Radivoj Uroševič, napovedujejo, da bo svet sindikata 16. maja "odločal o nadaljnjih aktivnostih za zagotovitev svoje pravne, socialne in ekonomske varnosti, če bo to potrebno, tudi s stavko." Prepričani so, da vlada s predlogom aneksa h kolektivni pogodbi v celoti izničuje stavkovni sporazum, s katerim se je prav zaradi posebnosti policijskega dela dosegla delna diferenciacija vrednotenja delovnih mest policistov v primerjavi z drugimi pooblaščenimi uradnimi osebami.

Vojska odgovarja

"Poklic vojaka je tako specifičen, da ne more biti primerljiv z nobenim drugim," pa žogico policijskim sindikatom vrača predsednik sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah. Po njegovih besedah so poklici policista, vojaka, carinika in gasilca vsekakor primerljivi, zato zahtevajo enako, kot so si med stavko izpogajali policisti. "Policisti nimajo preveč, le vojaki imamo premalo," je dodal.

Lah je poudaril, da enotni plačni sistem temelji na primerljivih poklicih, zato bi razlikovanje med policisti in vojaki pomenilo razpad enotnega plačnega sistema. Poleg tega imajo v vojski zaradi teh razlik kadrovski problem, saj vojska in policija črpata iz istega kadrovskega bazena. "Normalno, da se bo vsak, ki okleva med poklicem vojaka in policista, odločil za policijskega, saj mu to prinese zaposlitev za nedoločen čas in višjo plačo," je opozoril Lah.

V sindikatu bodo zato vztrajali pri dvigu plač za tri plačne razrede, je napovedal Lah, vlado pa pozval, naj se vendarle odloči, kdo so temelji varnostnega in obrambnega sistema.

V SVS se bojijo, da se bo takšen odnos vojakov hitro vrnil kot bumerang, "a takrat bo prepozno, saj Slovenska vojska že več let životari in odmira v jedru vojaške stroke."

Tudi v Sindikatu vojakov Slovenije (SVS), ki ga vodi Gvido Novak, opozarjajo, da je status vojaka le v Sloveniji slabše ovrednoten od statusa policista. Sklenjena kolektivna pogodba za policiste po njihovem mnenju predstavlja kršitev kolektivne pogodbe za javni sektor, saj sta to po njej primerljiva poklica, so zapisali na spletni strani sindikata.

Opozorili so še, da v Sloveniji vse od osamosvojitve ni politične volje za urejanje statusa vojaka ter za ureditev izrednih razmer v Slovenski vojski. "Ministrica za obrambo je pri urejanju statusa vojaka odvisna od sindikatov javnega sektorja in dobre volje vladne koalicije, ki pa zaradi neškodljivosti zaposlenih v Slovenski vojski zaradi prepovedi stavke in splošnega miru ne vidi nobene potrebe po urejanju razmer v vojski," še dodajajo.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je pred časom dejal, da je v pogajanjih o plačnih anomalijah osnova za usklajevanje, da se pogleda zahtevnost, odgovornost delovnega mesta in pogoje, v katerem se delo opravlja. Tudi za poklica policista in vojaka pravi, da sta si v marsičem podobna, so pa nekatere razlike in vse to je treba ovrednotiti.