Spremembe

Družinski zakonik prinaša novosti na področju sklenitve zakonske zveze

J.P.
15. 4. 2017, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Z današnjim dnem je začel veljati Družinski zakonik. V Uradnem listu je bil objavljen 31. marca.

Profimedia
Novi zakonik daje bodočima zakoncema na voljo več možnih načinov sklenitve zakonske zveze kot trenutno veljavna ureditev.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Kaj uvaja in česa ne

Osnovni cilj Družinskega zakonika je zagotavljanje učinkovitejšega izvajanja načela varovanja koristi otroka in izboljšanje pravne varnosti na področju odločanja v zakonskih in družinskih sporih. Pristojnost za odločanje o ukrepih za varstvo koristi otroka se zato prenašajo iz centrov za socialno delo na okrožna sodišča. Ta bodo tako odločala o začasnih odredbah in trajnejših ukrepih, o rejništvu in skrbništvu.

Družinski zakonik pri vsakem ukrepu posebej določa, koliko časa lahko traja. "Uvajamo tudi tako imenovano načelo najmilejšega ukrepa, ki pomeni, da je potrebno pri odločanju o ukrepih za varstvo koristi otroka uporabiti ukrep, ki bo otroka še zaščitil in hkrati čim manj posegel v pravice staršev. Odvzem otroka staršem je tako predviden kot skrajni ukrep," so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Zakonik županom podeljuje zakonsko pooblastilo za sklepanje zakonskih zvez. 

"Prenos pristojnosti odločanja na sodišča pa zahteva določene prilagoditve, zaradi katerih se bo Družinski zakonik začel uporabljati šele dve leti po uveljavitvi, torej 15. 4. 2019. V tem obdobju bo potrebno spremeniti vrsto postopkovnih in drugih zakonov ter pripraviti ustrezne podzakonske akte. Do začetka uporabe Družinskega zakonika bo potrebno pripraviti kadrovske in organizacijske spremembe ter izvesti vrsto potrebnih usposabljanj tako na sodiščih kot tudi na centrih za socialno delo."

Zakonsko pooblastilo za župane

V delu, ki ureja področje sklenitve zakonske zveze (postopek pred sklenitvijo in obred sklenitve zakonske zveze) ter ponovitev slovesnosti ob jubileju sklenitve zakonske zveze, se bo Družinski zakonik pričel uporabljati 1. januarja 2018. Novi zakonik daje bodočima zakoncema na voljo več možnih načinov sklenitve zakonske zveze kot trenutno veljavna ureditev. "Zakonska zveza se bo tako lahko sklenila tudi brez prisotnosti prič (samo pred matičarjem in načelnikom upravne enote oziroma pooblaščeno osebo oziroma županom), možna pa bo tudi sklenitev zakonske zveze samo pred matičarjem," so še sporočili z ministrstva.

Zakonik županom podeljuje zakonsko pooblastilo za sklepanje zakonskih zvez. Župani tako v času opravljanja svoje funkcije ne bodo več potrebovali posebnega pooblastila, temveč bodo pooblaščeni že po samem zakonu.

Zakonik ureja tudi jubilejne poroke (ponovitev slovesnosti ob jubileju sklenitve zakonske zveze), kar do sedaj ni bilo zakonsko urejeno.