Za zaprtimi vrati

Neuradno: Hrvatom dodelili Trdinov vrh?

lt
10. 4. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V kleti državnega zbora so se poslanci seznanili z gradivom z oznako zaupno. Neuradno je bila tema arbitraža. So razpravljali o tajnih scenarijih?

Profimedia
Slovenci smo po Nemčevih posplošitvah inteligentnejši, modrejši, doslednejši in verodostojnejši.

Predsednik parlamentarnega odbora za zunanje zadeve Jožef Horvat (NSi) je na minuli petek sklical nujno sejo, ki je bila zaprta za javnost. Na njej so se poslanci seznanili z zaupnim gradivom, na sejo pa so bili povabljeni urad predsednika republike, ministrstvo za zunanje zadeve, vlada in kabinet predsednika vlade.

Arbitražna sodba naj bi bila glede Piranskega zaliva naklonjena Sloveniji, a je Hrvati ne bodo priznali.

Kaj natanko je bila tema seje, nam uradno ni uspelo izvedeti. Neuradno pa krožijo informacije, da so poslanci govorili o težko pričakovani sodbi arbitražnega sodišča glede končne meje med Hrvaško in Slovenijo. Z zaupnim gradivom naj ne bi dobili na mizo nič novega in pretresljivega, rečeno naj bi jim bilo le, da bo sodba arbitražnega sodišča znana kmalu. To informacijo smo preverjali pri pristojnem ministrstvu in znova pridobili le neuradno informacijo, da datuma arbitražne razsodbe ni mogoče predvideti.

Po neuradnih informacijah naj bi arbitraža Hrvatom dosodila Trdinov vrh, na katerem se nahajata telekomunikacijski stolp in sporni vojaški objekt pod nadzorom Slovenske vojske.

»Podaljševali« bomo kolone

Jutarnji list se je sicer pred tednom dni obregnil ob izjave podpresednika Državnega zbora Matjaža Nemca (SD), ki je na nacionalni televiziji ponavljal sporne izjave zunanjega ministra Karla Erjavca, da lahko Hrvati pričakujejo, da bomo Slovenci turistom omejevali prehod do hrvaškega morja, če Zagreb ne prizna razsodbe.

Nemec, ki je postal osebni tajnik Boruta Pahorja, tedaj predsednika vlade, še preden je diplomiral na eni od mednarodnih poslovnih šol, je res podajal izjave, ki ne pritičejo politiku levega kova. Hrvate je imenoval za ekstrovertirane, zaradi česar da si prej pridobijo simpatije političnih partnerjev v Evropski uniji, a da je to le prehoden občutek. Slovenci smo po Nemčevih posplošitvah inteligentnejši, modrejši, doslednejši in verodostojnejši – zaradi česar naj bi po njegovem mnenju zmagali v političnih sporih s Hrvaško.

Arbitraže ne priznavajo

Hrvati sodbe arbitražnega sodišča ne priznavajo, saj so od njega odstopili po objavi posnetkov spornega telefonskega pogovora med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik.

Nemec nad »periferne« Hrvate

Južno sosedo je med drugim označil za zemljepisno in politično periferno državo Evropske unije, ki da ji pritiče mesto ob Bolgariji in Romuniji. Ob tem jo je imenoval za ekonomsko, socialno in politično šibko ter povsem odvisno od turizma, posledično torej tudi od dobre volje uradne Ljubljane. Izrecno je poudaril, da lahko Hrvati to sezono pričakujejo »podaljšanje« turističnih kolon, saj da ima slovenska politika pripravljene »tajne scenarije«, potem ko bo znana odločitev arbitražnega sodišča, od katerega so Hrvati sicer že odstopili in ga ne priznavajo.