Stik z naravo

Solkanski malčki na vrtu z nonami in nonoti

pk
2. 4. 2017, 16.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V vrtcu v Solkanu so si zamislili prav poseben dan, v katerega so vpletli vrtnarjenje in druženje s starimi starši. Otroci so ob vrtnih opravilih na svežem zraku izjemno uživali.

arhiv vrtca
Malčki so posejali grah, sončnice, paradižnik in še mnogo drugih rastlin.

Vodstvo Vrtca pri Osnovni šoli Solkan je že v začetku letošnjega šolskega leta med drugim dalo pobudo, da z otroki oživijo vrt za vrtčevsko stavbo. Vzgojiteljici Urška Harej Čoha in Irena Godnič sta poprijeli za vajeti in poskrbeli, da se namera tudi uresniči. 

Harej Čohova pojasnjuje, da je glavni namen te vrtčevske dejavnosti, da se otroci povezujejo z naravo in spoznavajo vrtna opravila, pa seveda tudi, da se družijo s svojimi starimi starši. Prav ti so prava zakladnica znanja in veščin, ki jih zahteva delo na vrtu.

arhiv vrtca Solkan
Gredice, ki stojijo za vrtcem v Solkanu, so otroci s svojimi starimi starši spet oživili.

Od graha do breskve

»Otroke smo želeli seznaniti z opravili na vrtu. Želeli smo tudi, da spremljajo, kako bodo rastline rasle; to, da se odpravijo na vrt, skrbijo za rastline in jih opazujejo rasti, bo namreč vsakodnevno opravilo na našem urniku,« pravi naša sogovornica.

Pove tudi, da so se tri in štiri leta stari malčki zelo veselili dneva, ki so ga lahko z nonami in nonoti preživeli med gredicami za svojim vrtcem. Skupaj so posejali grah, solato, sončnice, baziliko, paradižnik in še precej drugih rastlin. Posadili so tudi drevo – vinogradniško breskev. Sadiko zanjo je prinesel kar eden od otrok, ki je drevo doma vzgojil sam.

arhiv vrtca
Babice in dedki so otrokom z veseljem pokazali nekaj vrtnih veščin.

Tudi pekli so

»Zadovoljni z opravljenim delom smo se na koncu posladkali z jabolčnim zavitkom, ki smo ga otroci in vzgojiteljice pripravili sami. Z zahvalo nonam in nonotom za pomoč in dobrimi željami, da bi kaj zraslo, smo se poslovili,« o dnevu na vrtu v Vrtcu pri osnovni šoli Solkan povesta vzgojiteljici Urška Harej Čoha in Irena Godnič. »To, da smo nekaj naredili skupaj z otroki in za otroke, je najpomembnejše. Imeli smo se zelo lepo; domov smo vsi odšli z veselimi in lepimi vtisi,« poudarita.