Drugi tir

Čuš: Premier Cerar nas je prodal Madžarom

Matej Klarič
2. 4. 2017, 07.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zadnje dni v javnosti močno odmeva vladni predlog o gradnji drugega tira. Preverili smo, zakaj je investicija tako sporna, in se o tem pogovarjali s predlagateljem alternativnega zakona, nepovezanim poslancem Andrejem Čušem.

Bobo
Za projektom naj bi po Čuševih besedah stali Cerarjeva SMC in Janševa SDS.

V četrtek je želel Čuš prehiteti vladni predlog in je v proceduro vložil predlog o drugem tiru, kot ga je predlagala civilna iniciativa Svet za civilni nadzor projekta drugi tir, v katerem so združeni strokovnjaki z različnih področij.

Z njim je želel prehiteti vladnega, vendar je nato zaradi izpuščenega stavka o tem, da zakon ne bo nosil drugih finančnih posledic, moral v dopolnitev; to je izzvalo negodovanje poslanca Čuša, ki je dejal, da bi mu to lahko sporočili prej kot v nekaj urah, ter ga še utrdilo v prepričanju, da z vladnim predlogom nekaj ni v redu.

»Zavajajo in želijo krasti«

Bobo
Čuš ne skopari s kritikami in meni, da je v ozadju tudi interes nekaterih političnih strank, da si zagotovijo sredstva za volitve.

Čuš pravi, da so se za svoj zakon odločili, ker podpira gradnjo drugega tira, toda po njegovem mnenju vladni zakon nima nobene konkretne določitve pristojnosti, financerjev in končnih sredstev. »Je nov nastavek, da se bo ponovila zgodba s Tešem 6. Politične elite in botri so pri tem projektu isti, očitno potrebujejo denar za financiranje volilne kampanje. V Sloveniji ne želijo delati na področju razvoja infrastrukture. Njihov netransparentni način pa je namenjen zavajanju in kraji,« je izjemno kritičen do vladnih načrtov poslanec. Na vprašanje, kdo naj bi imel pri tako netransparentni zgodbi največje koristi, pa Čuš odgovori, da gre znova za navezo med Cerarjevo in Janševo stranko, ki sta na vse več področjih vse bolj povezani.

Prodani Madžarom

Veliko je tudi govora o (ne)smiselnosti sodelovanja z Madžari pri projektu. Čuš glede teh povezav meni, da so v ozadju obljube tujim investitorjem, ki se želijo dokopati do enega izmed nosilcev slovenskega gospodarstva, Luke Koper. »Premier Cerar nas je prodal Madžarom, ki sploh ne bodo investirali v drugi tir, ampak nam le posodili 200 milijonov evrov,« kritično zaključuje Čuš.