So pogrebi donosen posel?

Kdo lahko pokopava? Pogrebni službi na nasprotnih bregovih

J.A. / Dolenjski list
1. 4. 2017, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Koncesijo v Šentjerneju ima Oklešen, a na željo svojcev je pokopaval tudi Blatnik. Zdaj prva pogrebna služba zaradi petih pogrebov toži drugo.

J. A.
Z enim pogrebom je od 250 do 400 evrov dobička.
Zakon od 15. oktobra lani pogrebno dejavnost prepušča trgu, pokopališka pa ostaja v pristojnosti občin. Občinski predpisi veljajo do sprejetja novih, najpozneje do 15. oktobra letos.

Smrt v družini je žalosten dogodek, a vse skupaj lahko otežijo tudi formalne zadeve, na primer kdo bo pokopal pokojnika. Si predstavljate, da se je vaš oče za časa življenja sprl s pogrebnikom, ki ima koncesijo na vašem pokopališču, in vam pred smrtjo izrecno naročil, da ga ta pogrebnik ne sme pokopati, potem pa zaradi zakonodaje ne bi mogli upoštevati njegove zadnje želje?

Sliši se neverjetno, a sedanji sistem marsikje lahko pripelje do takšnih zapletov. V Šentjerneju ima koncesijsko pogodbo za opravljanje pokopališke in pogrebne dejavnosti novomeško pogrebno podjetje Oklešen. Ker je družba Pogrebne storitve Blatnik iz Hrastulj pri Škocjanu leta 2015 opravila pet pogrebov v šentjernejski občini (štiri v Orehovici in enega v Šmarju), jo družba Oklešen zdaj toži.

Upošteval očetovo željo

»Upošteval sem očetovo željo, da ga pokoplje pogrebna služba Blatnik. Ko je umrl, sem poklical gospoda Blatnika, povedal mi je, da bi znale nastati težave zaradi koncesije. Verjetno sta obe pogrebni družbi sodelovali pri pogrebu, saj sem dobil račun od enih in od drugih,« je na sodišču povedal Matjaž Škedelj iz Dolenjega Vrhpolja pri Šentjerneju, ko so ga zaslišali v zvezi s pogrebom njegovega očeta.

Zakaj so Blatnikovi pokopavali na pokopališču, kjer ima izključno pravico pokopavati Oklešen? »Stranke so nas klicale in dejale, da hočejo nas. Vsem smo povedali, da ima tam koncesijo Oklešen in naj pokličejo njih, a so vztrajali,« je pojasnil Rok Blatnik. »Mi smo imeli soglasje Oklešna,« je trdil in dodal, da če so jim odklenili mrliško vežico, so na ta način očitno soglašali s tem, da oni izvedejo pogreb. Popolnoma enako je menil njegov oče Peter Blatnik. Oba sta poudarila, da so vedno plačali račune, ki jim jih je izdal koncesionar.

Niso se hoteli prepirati

»Blatniku smo dovolili le, da lahko pokojnike pripelje do mrliške vežice. Zaradi svojcev se tam nismo hoteli prepirati z njim, nobenega soglasja nismo dali,« je pojasnila Vlasta Oklešen, nekdanja direktorica družbe Pogrebne storitve Oklešen, in dodala, da imajo v šentjernejski občini koncesijo še iz časov pred ustanovitvijo občine.

Dejala je še, da so se z odgovornimi v družbi Blatnik najprej pogovorili, ker to ni zaleglo, so imeli sestanek pri županu Radku Luzarju, in ker tudi po tistem ni bilo konca kršitev koncesijske pogodbe, so se odločili, da najamejo odvetnika Boruta Škerlja in uberejo sodno pot.

So pogrebi donosen posel? Po besedah Roka Blatnika jim od žarnega pogreba ostane 250 evrov dobička, od pogreba s krsto pa 300 evrov. Vlasta Oklešen je dejala, da pogrebni službi od enega pogreba ostane 400 evrov dobička.