Kadrovanje

Novakova nad desnico zaradi trgovanja pod mizo

T.L./STA
27. 3. 2017, 12.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

"Prepričala sem se, da tisti, ki pogosto govorijo, da preganjajo komunizem, iz njega izhajajo in z njegovimi nasledniki še naprej trgujejo po potrebi in za svoje interese," je dejala Ljudmila Novak.

Bobo
Ljudmila Novak

Predsednica NSi Ljudmila Novak se v pogovoru za Reporter sprašuje, katera stranka je sploh desna in "zakaj kar naprej govorimo, da mora desnica držati skupaj, če po drugi strani vidimo, da bi pravzaprav to moralo veljati samo za NSi, medtem ko druge stranke z desne in leve nad mizo ali pod njo trgujejo med seboj, zlasti pri nastavljanju kadrov".

"Prevečkrat se odloča glede na simpatije ali antipatije do predsednikov strank"

Kot je dejala Novakova, bi morali vsi skupaj narediti miselni preobrat in se na volitvah odločati predvsem po tem, kakšen je program stranke, kaj je stranka v preteklosti že naredila, kakšne so njene vrednote in katere so rešitve za boljšo prihodnost Slovenije. "To je pomembno. Žal se prevečkrat odloča glede na simpatije ali antipatije do predsednikov strank, prevečkrat na podlagi medijske propagande in neke izmišljene ideologije, ki se prepogosto uporablja za spodbujanje ljudi k delitvam," je poudarila.

Zato, kot pravi, ne verjame več v govorjenje, da mora desnica držati skupaj. "Prepričala sem se, da tisti, ki pogosto govorijo, da preganjajo komunizem, iz njega izhajajo in z njegovimi nasledniki še naprej trgujejo po potrebi in za svoje interese," je dejala. Le NSi je po njenih besedah strogo prepovedano kakršnokoli dogovarjanje z levico, četudi bi šlo za dobre odločitve. "O nas se sumniči že, če se morda kdo iz NSi samo s kom nepravim pojavi na istem dogodku ali se (bog ne daj) s komerkoli iz levega tabora samo rokuje in to ovekovečijo kamere ali fotoaparati. Zato nekateri potrebujejo svoje medije, da širijo svojo 'resnico'," je še dodala.

Moti jo sprenevedanje

Na vprašanje, ali meri na dogovor Med SMC in SDS pri glasovanju o fiskalnem svetu in kandidatih za ustavne sodnike, Novakova odgovarja, da dogovarjanje samo po sebi ni nič slabega in je v politiki nujno potrebno. "Moti me le sprenevedanje ob tem in podtikanja, ki jih nekateri radi uporabljajo," je pojasnila.

Glede stranke Aleša Primca pravi, da bi bilo pozitivno, če bi ji uspelo pritegniti državljane, ki ne prihajajo na volitve. "Verjamem, da bi lahko v parlamentu sodelovali pri nekaterih vsebinskih točkah, vendar pa se v NSi izogibamo kakršnimkoli skrajnostim," je še dejala. NSi pa po njenih besedah ni cerkvena stranka, ampak desnosredinska politična stranka po vzoru mnogih uspešnih desnosredinskih krščanskodemokratskih strank v Evropi.

NSi ima sicer v svojem temeljnem programu jasno zapisano stališče, da spoštujejo človeško življenje od spočetja do naravne smrti. "Torej smo proti splavu in evtanaziji. Zavedamo pa se, da na silo ni mogoče ničesar doseči," je pojasnila Novakova. Zato si želijo, da bi v prihodnosti v Sloveniji imeli več razprave o tem, predvsem v smislu zmanjševanja splavov in za uvedbo ukrepov, ki bi ženskam pomagali, ko razmišljajo o splavu.

Ni prepričana v Cerarjevo vlado

Novakova ni povsem prepričana, da bo aktualna vlada zdržala do konca mandata, "saj iz dneva v dan vidimo in slišimo, da se ob različnih kadrovskih potezah prepirajo, hkrati pa pozabljajo na ukrepe, ki bi izboljšali kakovost življenja ljudi. Občutek imam, da bodo uredili še nekaj kadrovskih zadev, potem so lahko tudi predčasne volitve," meni.

Nove stranke na levici pred volitvami pa Novakova ne pričakuje. "Ne verjamem, da bi izvedli podobno akcijo. Glede na to, da dobro kaže SD, menim, da bodo glasove preusmerili tja," je še dejala.

"Naš cilj je zmaga na volitvah, prevzeti vodenje vlade oziroma pomembno izboljšati rezultat stranke, kajti potem si bolj močan pogajalec, partner, sogovornik in lahko bolj uresničiš svoj program v koalicijski pogodbi in nato v morebitni vladi," je v pogovoru še dejala Novakova.