Proti korupciji

V Rusiji največji protesti po letu 2012, pridržanih vsaj 500 ljudi

B.K.
27. 3. 2017, 11.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ruska policija je pridržala več sto protestnikov, ki so v nedeljo demonstrirali proti korupciji ter zahtevali odstop ruskega predsednika Vladimirja Putina in predsednika vlade Dimitrija Medvedjeva. Pridržan je bil tudi vodja opozicije Aleksej Navalni.

Reuters

Protestov, ki bi naj bili največji po protivladnih demonstracijah v letih 2011 in 2012, se je udeležilo več tisoč ljudi, pridržanih naj bi bilo najmanj 500 protestnikov, poroča britanska medijska hiša BBC. Po podatkih ruske policije se je na protestih zbralo okoli 8000 ljudi.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters naj bi ruska policija neformalnega vodjo opozicije Alekseja Navalnega pridržala medtem, ko je hodil po Tverski ulici v Moskvi. Policijski kombi so nato obkrožili protestniki in skušali odpreti vrata vozila.

Navalni je proteste sklical zaradi obtožb, da naj bi si nekdanji ruski predsednik in aktualni premier Dimitri Medvedjev nabral premoženje, ki daleč presega njegovo uradno plačo. Ruske oblasti so proteste označile za nelegalno provokacijo.

Reuters
Aleksej Navalni ob pridržanju.

Pridržanje protestnikov so že obsodili v Združenih državah Amerike in Evropski uniji. Tako Washington kot Bruselj sta rusko vlado pozvala, naj izpustijo protestnike, ki so na miren način izražali svojo voljo, poročata portal Euractiv in BBC.

Ruski državljani bodo prihodnje leto na predsedniških volitvah izbirali predsednika Ruske federacije, kjer bo mandat najverjetneje znova iskal aktualni predsednik Vladimir Putin. Če bo izvoljen, bo to njegov že četrti predsedniški mandat.

Liberalna opozicija pod vodstvom Navalnega ima sicer majhne možnosti za zmago, saj jim javnomnenjske raziskave kažejo nizek rezultat. Javno mnenje je namreč še vedno izjemno naklonjeno Putinovi administraciji.