Menjava lastništva

Todorić prodaja delnice Mercatorja

M.K.
17. 3. 2017, 13.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Agrokor je od svojega lastnika Ivice Todorića odkupil 10 odstotkov delnic Mercatorja, ki so na borzi vredne okrog 40 milijonov evrov.

Profimedia
Ivica Todorić

Prezadolžena korporacija naj bi pomemben del lastništva Mercatorja odkupila na zahtevo bank upnic, piše spletni portal SiolNET. Te so po poročanju hrvaških medijev Agrokorju oziroma njegovim dobaviteljem zagotovile dodatno financiranje, v zameno pa zahtevale dodatna zavarovanja. Med temi naj bi bile tudi delnice Mercatorja.

Delnice so bile do zdaj v rokah nizozemskega podjetja Agrokor Investments B. V., ki ga lastniško obvladuje Todorić sam. Trenutno ima podjetje še za dobrih 18 odstotkov delnic Mercatorja, Agrokor pa neposredno obvladuje že skoraj 70 odstotkov slovenskega trgovca.

Kdo bo novi lastnik Mercatorja?

Ob finančnem potapljanju Agrokorju vse bolj v ospredje prihaja tudi boj med različnimi upniki za njegovo premoženje. Tako naj bi se po pisanju portala SiolNET oblikovala tudi dva tabora upnikov, v enem sta dve ruski državni banki, Sberbank in VTB, ki sta največji bančni upnici Agrokorja, in v drugem skupina imetnikov tako imenovanih obveznic PIK, med katerimi so pretežno ameriški hedge-skladi in pokojninski skladi iz zahodnih držav.