V pasti

Previdno: kdo je Asja, ki zavaja na spletu?

pk
15. 3. 2017, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Oseba, ki se na družbenem omrežju Facebook izdaja za Asjo Mrak, tam nastopa tudi pod mnogimi drugimi imeni in ostale uporabnike zavaja ali zlorablja njihovo identiteto.

Profimedia
Asja Mrak verjetno ni njeno pravo ime. Na facebooku se sicer pojavlja še z drugimi imeni.

Imena in priimki oseb profilov, ki jih ustvarja, so najbrž izmišljeni. Nihče pa točno ne ve, čigave fotografije, ki so na teh profilih objavljene, uporablja.

Asja Mrak je ime, za katerega je mnogo uporabnikov družbenega omrežja Facebook že slišalo. Pogosteje se je o njej govorilo novembra lani, ko se je razširila vest, da naj bi omenjeno dekle in njeno hčerkico, domnevno doma s Krasa, pogrešali. 

Na policiji smo takrat preverili, ali je res prišlo do prijave pogrešane osebe, nakar so nam pojasnili, da ne pogrešajo nikogar s tem imenom. Zgodba se je sprevrgla v spletno limonado, ko so pozive, naj jim pomagajo najti Asjo in njeno hčerkico, na facebooku začeli širiti Asjina mama, oče, sestra in nekaj prijateljev.

Težavna družina

Prošnje za pomoč pri iskanju dekleta in njene hčerke so spremljale neverjetne zgodbe – družinske zdrahe, ki so jih razkrivali Asjina starša, sestra in prijatelji. Punca naj bi od doma odšla, ker naj bi jo mati Marinka vrgla iz hiše, saj naj bi to motila njena zveza s precej starejšim moškim.

Mediaspeed
Zlorabila naj bi tudi ime in fotografijo igralca Domna Valiča.

Kasneje se je ugotovilo, da za vsemi profili, ki predstavljajo Asjine zaskrbljene družinske člane ali prijatelje, stoji Asja sama oziroma oseba, ki se za tem imenom skriva. Ugotovili smo, da upravlja najmanj deset profilov. Nekatere hitro izbriše, vendar potem ustvarja nove in nove.

Blokiral jo je

Zlorabila je tudi nekaj identitet, med njimi identiteto igralca Domna Valiča. Ustvarila je namreč lažni profil z njegovim imenom in fotografijo ter naznanila njuno ljubezen. »Sem Domen Valič in bi rad vsemu svetu povedal, da sem zaljubljen v svojo novo punco Asjo Mrak,« se je glasil zapis na facebooku.

Na Asjo nas je opozoril tudi naš bralec. »Na začetku sva si lepo pisala, potem pa je začela govoriti čudne zgodbe; da jo fant tepe, da ima psihično neuravnovešeno mater. Stvari, ki mi jih je pripovedovala, se še v filmu ne bi mogle zgoditi, kaj šele v resničnosti. Blokiral sem jo, nato pa je z mano začela vzpostavljati kontakt prek profilov z drugimi imeni, kar se je sprevrglo v nadlegovanje. Ne vem, kaj se gre, a očitno ima resne težave sama s sabo,« je povedal.