Požar

Spet šok: našel je truplo svoje mačke

Gabrijel Toplak
11. 3. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prva delovna akcija na pogorišču hiše 33-letnika je uspela, vendar so nadaljnji koraki po besedah Mateja Korena odvisni od donacij. Rokave so zavihali tudi humanitarci.

Matej Koren
Od hiše so ostali samo zidovi.

Matej Koren
V delovni akciji so si pomagali tudi z delovnim strojem.

Požar, ki je nedolgo predtem izbruhnil v stanovanjski hiši na naslovu Sladki Vrh 44 v občini Šentilj v Slovenskih goricah, je 33-letnemu Romanu Adlerju uničil vse imetje. Ogenj so člani prostovoljnih gasilskih društev Šentilj, Ceršak, Velka in Paloma v poznih večernih urah sicer pogasili, a hiše, ki je bila pretežno iz lesa, niso mogli rešiti.

Društvo Križemrok

Prispevke za Romana Adlerja zbirajo na TRR: IBAN SI56 6100 0000 8119 441 (Delavska hranilnica, d. d., Ljubljana), koda: CHAR, sklic: SI00, namen: POŽAR.

Roman, ki so mu sorodniki pred kakšnim mesecem dni po dolgem času uspeli najti službo, zdaj pa je v bolniškem staležu, je nenadoma ostal na cesti. Trud, ki ga je zadnji dve leti vložil v obnovo doma, je šel v nič. Kot je povedal njegov bratranec Matej Koren, je gradbena dela izvajal večinoma sam in v obnovo svoje hiše vložil sleherni evro. In pred dnevi so mu na pomoč z delovno akcijo pristopili sorodniki in prijatelji. »Zbralo se nas je kakšnih 15, ki smo tokrat, tudi s pomočjo gradbenih strojev, čistili in odstranjevali uničeno ter odvažali odpadke. Hiša je popolnoma uničena, treba je bilo podreti čisto vse. Ostali so samo zidovi kleti,« je razložil Koren, ki je pri nedavnem čiščenju zasledil zapis, da naj bi bili temelji hiše grajeni leta 1934.

Odvisni od pomoči drugih

Ogenj je, medtem ko je bil Roman v službi, povzročil ogromno škode. Večina zidov je povsem uničenih. »Nimajo več nobene nosilnosti. Eden je celo popustil pod težo moje roke. Ogenj je naredil svoje, pa tudi gasilci z gašenjem, saj so bili zidovi povsem premočeni,« je poudaril Koren, ki vodi akcijo obnove. Pisali so že več tamkajšnjih podjetjem, ali bi jim lahko kdo daroval gradbeni material. »Nekaj podjetij se je že odzvalo. Eno nam podarja nekaj oken, ki jih sicer imajo razstavljena na sejmih. To nam veliko pomeni, saj Romanu ni v interesu, da bi se z njimi postavljal, ampak da jih bo imel. Tudi mere se nam ne zdijo preveč važne. Prilagodili se bomo in jih vgradili v steno. Niti za hišo se ne obremenjujemo preveč, kakšen material bi dobili doniran. Če bo les, bo hiška lesena, ali pa bo iz opeke. Seveda pa bo treba prej urediti betonsko ploščo. Smo namreč skoraj popolnoma odvisni od tuje pomoči,« je dejal Koren. Denar zbirajo tudi na transakcijskem računu območnega združenja Rdečega križa Maribor na številko SI56 0451 5000 0397 432 s sklicem 50756 (v namenu nakazila naj piše: Obnova hiše – Adler).

Matej Koren
Romanu so na pomoč priskočili sorodniki in prijatelji.

»Poznam ga in vem, da bo srečen zaradi vsega, kar bo dobil,« je pojasnil Koren, ki ljudi dobre volje še naprej poziva, da se lahko nanj obrnejo prek družbenega omrežja Facebook. Tokratne delovne akcije se je udeležil tudi Roman, ki je še vedno v precejšnjem šoku in zdaj začasno živi pri prijateljih v Gačniku. Ti imajo živali, do katerih goji brezmejno ljubezen. »Zanj je travmatična izkušnja še toliko hujša, ker je poleg strehe nad glavo izgubil svoje hišne ljubljenčke, dva psa in eno muco. Tokrat je sam izrazil željo, da se želi soočiti s kruto realnostjo. Ko je prišel, priznam, mi je v trenutku postalo žal. V ruševinah je namreč sam našel poginulo muco (zgorela psa so našli že prej, op. p.), kar ga je znova prizadelo. Spet je jokal, postalo mu je slabo. Imeli smo skorajda več dela z njim, kot s tistim, zaradi česar smo se zbrali,« je sklenil Koren.