Preprodaja psov

Kužke čez Slovenijo tihotapil v Italijo

pk
10. 3. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Uboge živali tovorijo kar v škatlah

Le lene
V pasjih tovarnah psički živijo v tako grozljivih razmerah.

Pred dnevi so na nekdanjem mejnem prehodu Fernetiči Italijanu zasegli pasje mladičke.

Italijanske oblasti so pretekle dni na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu med Italijo in Slovenijo zasegle kar 37 pasjih mladičkov. Te je italijanski državljan tovoril v živali nevrednih razmerah.
Po poročanju enega od slovenskih pasjih portalov naj bi bili kužki stari od tri do pet tednov in naj bi bili zdaj nastanjeni v Zavetišču Horjul, kjer poskušajo po svojih močeh karseda najbolje poskrbeti zanje.

Pomoč horjulskemu zavetišču

Če želite pomagati zavetišču pri oskrbi psičkov, pošljite SMS-sporočilo s ključno besedo »ZH«, če želite darovati en evro, ali »ZH5«, če želite darovati pet evrov, na številko 1919.

Iz omenjenega zavetišča so sporočili, da upajo, da bodo kužki preživeli. »Niso okuženi s parvovirusom. Smo pa tako mi kot psi v najstrožji mogoči karanteni,« so dejali. Pojasnili so tudi, da psički še niso na voljo za posvojitev, saj so še premladi in zdravstveno neurejeni. Ko bodo kosmatinčki pripravljeni za posvojitev, bodo to objavili na spletni strani njihovega zavetišča.

Tovarne psov

Psički so žrtve protizakonite trgovine z živalmi, ki sega na Madžarsko, v Bolgarijo in Romunijo ter njihove sosednje države. Tam so vzpostavljene pasje tovarne, v katerih v neživljenjskih razmerah med seboj plodijo pasje samice in samce ter potem mladičke tihotapijo v zahodnejše države Evrope, pogosto v Italijo, kjer jih preprodajajo po visokih cenah. Psi v tovarnah živijo v grozljivih razmerah, v lastnih iztrebkih v kletkah, prikrajšani za prostor, hrano in primerno nego.

mojpes.net
To so kužki, ki so jih italijanske oblasti zasegle na Fernetičih.

Na enem od slovenskih pasjih portalov so zapisali, da prekupčevalci psov v teh tovarnah odkupujejo pse vseh pasem po zelo nizkih cenah, nato pa jih največkrat omamljene in skrite v tovornjakih in avtomobilih čez Slovenijo pripeljejo v Italijo ali katero drugo državo. Psi imajo neveljavne dokumente in začasne mikročipe, so pojasnili.