Slovenija

Jezni mladi niso skoparili z očitki in obtožbami

mk
4. 3. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V četrtek so organizirali tudi srečanje Cerarja, Junckerja in Bulčeve z mladimi. Kot se je izkazalo, je šlo za precej pogumno potezo, saj med mladimi, v nasprotju s tovrstnimi srečanji pred kakšnim desetletjem, ni manjkalo izjemno kritičnih besed in obtožb, ki kažejo na to, v kako nezavidljivem položaju so današnji mladi.

Bobo
Juncker je bil gotovo presenečen nad kritičnostjo med mladimi, s svojimi skopimi odgovori pa je izkazoval vzvišenost nad mladimi in izpostavljal, da nekaterih stvari ne razumejo.

Bobo
Cerar je bil po razpravi upravičeno videti zaskrbljen, saj mladi niso skoparili s kritičnimi vprašanji in obtožbami.

Tea je bila kritična zaradi postavljanja žic in prekarnega položaja mladih. Ana pa je Cerarja vprašala, kaj nudijo ljudem, ki si ne morejo privoščiti življenja turista pri nas, ker govori samo o investicijah in turistih. Eden izmed udeležencev je med debato izpostavil, da poslušajo predvsem prazne besede. »Po eni uri sedenja je bilo veliko izrečenega, malo povedanega. Bojim se, da je politika postala zelo plehka obrt,« je dejal in požel aplavz občinstva.

Eden izmed mladih udeležencev je nad Cerarjevim početjem celo ogorčen, prav tako ob aplavzu publike, dejal, da je Juncker lani simbolično prisolil klofuto madžarskemu premierju Orbanu, in ga vprašal, ali si tudi Cerar ne zasluži klofute, ker počne še hujše stvari. 

Debato so nato raje predčasno pripeljali h koncu. Razprava je pokazala, da se mladi veliko bolje zavedajo današnjih problemov kot odtujene elite, ki razen praznih odgovorov niso zmožne ponuditi alternativ, ki bi izboljšale življenje prebivalcev EU, kar nas lahko upravičeno skrbi.