Saharski pesek

Veter bo nad naše kraje prinesel puščavski prah

G.G.
2. 3. 2017, 12.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V prihodnjih dneh bo nič kaj razburljivo vremensko dogajanje popestril puščavski prah, ki ga bo nad nad naše prinesel južni veter.

Profimedia
Ob večjih količinah saharskega prahu je lahko nebo obarvana v rdečkaste odtenke.

copernicus.eu
Južni veter bo prah ponesel tudi nad naše kraje. Največ ga bo v soboto popoldne.

Saharski puščavski pesek oziroma prah bo nad naše kraje priplesal v soboto. Ne bo pa ga veliko, »nekaj ga bo pomešanega med dež v soboto,« nam je pojasnil dežurni meteorolog na Agenciji za okolje (Arso) in dodal, da gre za pojav, ki ga v naših krajih zabeležimo nekajkrat na leto, ko pihajo močni južni vetrovi in se nad zahodnim Sredozemljem in severno Afriko oblikuje ciklonsko območje.

Da prah opazimo, potrebujemo padavine. Če ga bo dovolj, ga bo mogoče najprej opaziti na belih predmetih, recimo na sveže opranih belih avtomobilih.

Puščavski prah ni nekaj slabega. Nasprotno, za zemljo je kot neke vrste mineralno gnojilo.

Več dežja na zahodu

Jutri bo sicer še večinoma suho. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, ob morju 8, najvišje dnevne od 6 do 13 stopinj C. V soboto in v nedeljo bo v zahodni in delu osrednje Slovenije pretežno oblačno, občasno bo deževalo. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo.