Evropske integracije

Junckerjevi osnutki za skupno vojsko EU

B.K.
2. 3. 2017, 11.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je včeraj med predstavitvijo petih scenarijev za prihodnost Evropske unije, predstavil tudi svoje ideje o skupni evropski vojski.

Reuters
Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker

V načrtih za delovanje unije po izstopu Velike Britanije si je Juncker zamislil Evropsko obrambno unijo, v kateri bi države članice med sabo integrirale vojaške zmogljivosti in skupaj nabavljale vojaško opremo. Po njegovih besedah bi bilo smiselno poglobiti vojaško sodelovanje med evropskimi državami in zagotoviti več sredstev za vojaške operacije v tujini.

Junckerjevi predlogi sicer prihajajo le nekaj dni za tem, ko je nemška vojska eno izmed svojih divizij spojila s češko in romunsko brigado.

Prejšnji mesec so se namreč obrambni ministri omenjenih držav dogovorili, da bodo poglobili obrambne povezave, sedaj pa so povezali nemško oklepno divizijo z romunsko mehanizirano brigado in češko brigado za hitro posredovanje.

Nekateri evropski poslanci so Junckerjev govor označili za popuščanje zahtevam ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je pred kratkim od članic Nato pakta zahteval povišanje obrambnih izdatkov.