Ugovor vesti

Vse več Hrvatic na splav v Slovenijo

G.G.
2. 3. 2017, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na Hrvaškem se te dni spet odvija debata o pravici žensk do splava. Vse več zdravnikov se odloča, da zaradi ugovora vesti ne opravijo splava, zaradi česar se ženske odločajo za odhod v Slovenijo.

STA
Na Hrvaškem je močno civilno gibanje, ki nasprotuje splavu.

Predsednik hrvaškega ustavnega sodišča Miroslav Šeparović je že danes sporočil odločitev o oceni ustavnosti zakona iz leta 1978, ki ženskam pod določenimi pogoji zagotavlja pravico do splava. Ustavni sodniki so ocenili, da je zakon, ki zagotavlja pravico do splava do 10. tedna nosečnosti v skladu z ustavo, so pa poslancem naložili, da v obdobju dveh let sprejmejo novega, "modernejšega".

Po danes objavljeni odločitvi sabor ne more sprejeti zakona, ki bi prepovedal umetno prekinitev nosečnosti. "Splav do 10. tedna nosečnosti ni v nasprotju z ustavo. Zakon, ki tega ne bo spoštoval, bo neustaven," je poudaril Šeparović in dodal, da je z odločitvijo soglašalo 12 od 13 članov hrvaškega ustavnega sodišča. Pojasnil je še, da ne obstaja ustavna pravica do splava, temveč pravica ženske do zasebnosti, po kateri se lahko posameznica do desetega tedna nosečnosti lahko odloči o morebitni prekinitvi nosečnosti.

Ugovor vesti in politični "veter"

Ginekolog Dubravko Lepušić je za Index povedal, da se precej njegovih kolegov odloča za ugovor vesti, kar jim omogoča zakonodaja. Število zdravnikov, ki se sklicujejo na ugovor vesti, pa je po njegovi oceni odvisen od politične orientacije aktualne vlade. V času levosredinske vlade je ugovorov vesti manj, v času bolj konservativne vlade pa več.

Lepušić omenja tudi, da se vse več Hrvatic odloča za prekinitev nosečnosti v Sloveniji, predvsem v bolnišnici v Brežicah, pa tudi v Ljubljani.