Hiša iz kart

Generalni državni tožilec Jeff Sessions zatajil stike z Rusi

S.R./STA
2. 3. 2017, 08.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Generalni državni tožilec Jeff Sessions se je lani dvakrat sestal z ruskim veleposlanikom, je navedlo ministrstvo za pravosodje.

Profimedia
Jeff Sessions naj bi se lani najmanj dvakrat srečal z ruskim veleposlanikom.

Glede na navedbe trenutnih in nekdanjih višjih uslužbencev v ameriški vladi obveščevalne službe veleposlanika Kisljaka obravnavajo kot enega vodilnih ruskih vohunov v Washingtonu. 

Pred nekaj tedni so v ameriški mediji poročali, da so bili člani trenutne administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa med kampanjo v stiku s sodelavci ruske obveščevalne agencije, kar je Trump zanikal. 

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Michael Flynn je moral v začetku februarja po manj kot mesecu dni na položaju tega tudi zapustiti. Izkazalo se je namreč, da je v obdobju menjave administracije z ruskim veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisljakom govoril o ameriških sankcijah proti Rusiji, to pa kasneje zanikal. 

Ameriški časopis Washington Post je v sredo poročal, da se je tudi ameriški pravosodni minister Jeff Sessions lani najmanj dvakrat srečal z ruskim veleposlanikom. S Kisljakom naj bi se srečal julija ob robu republikanske konvencije ter septembra v svoji pisarni, ko je bil še član Odbora senata za oborožene sile.

Kot pravosodni minister, Sessions nadzoruje ameriško pravosodje in zvezni preiskovalni urad FBI, ki vodi preiskavo o ruskem vmešavanju in morebitnim kontaktom s kakšnim od Trumpovih sodelavcev, še piše Washington Post.

Jeff Sessions na zaslišanju ob njegovi potrditvi teh srečanj ni razkril. Takrat je dejal, da nima informacij o kakršnih koli stikih Trumpovega štaba z Rusi. Njegova predstavnica za javnost je pojasnila, da na zaslišanju niso spraševali po srečanju Rusov in Sessionsa, ki je bil lani senator in član obrambnega odbora. V tej vlogi je namreč lani vodil več pogovorov z veleposlaniki.

Sessions se je včeraj ostro odzval na obtožbe. Zatrdil je, da z nikomer iz Rusije ni nikoli razpravljal o vprašanjih, povezanih s kampanjo. »Nikoli se nisem srečal z nobenim ruskim uradnikom, da bi razpravljala o vprašanjih v zvezi s kampanjo,« je navedel v izjavi za javnost.

Rusko vmešavanje v volitve bo preiskoval Odbor ameriškega kongresa 

Obveščevalni odbor ameriškega predstavniškega doma bo začel s preiskavo ruskega vmešavanja v predsedniške volitve novembra lani. Vodilni člani obeh strank so se v sredo namreč uskladili glede parametrov preiskave. Med drugim bodo preiskali rusko kibernetsko aktivnost, povezave med Rusijo in člani ameriških volilnih štabov ter morebitne tajne informacije, ki so ušle izpod nadzora.