Spodletela prodaja

Počivalšek: "Naredili bomo vse, da stečaja Cimosa ne bo"

B.K./M.K./STA
20. 2. 2017, 14.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Italijanska družba TCH Cogeme, ki je oktobra sklenila kupoprodajno pogodbo za nakup Cimosa, je sporočila, da od nakupa odstopa.

STA
"Naredili bomo vse, da stečaja Cimosa in izgube delovnih mest v Sloveniji ne bo," je zagotovil minister Počivalšek.

Da bi nakup Cimosa s strani italijanske družbe lahko potekel, bi moral biti pravočasno sklenjen dogovor med Cimosom in Hrvaško agencijo za zavarovanje depozitov in sanacijo bank DAB. Prvotni rok za dogovor je bil konec prejšnjega leta, ta pa je bil nato podaljšan do 31. januarja letos, poroča časnik Finance.

Na svoji spletni strani je informacijo o odstopu od nakupa potrdil tudi Slovenski državni holding (SDH): "DUTB je kot koordinator prodajnega postopka družbe Cimos d. d. danes ob 13.15 uri prejela uradno sporočilo investitorja o nameravani objavi glede odstopa iz prodajnega postopka, ker ni bil dosežen dogovor med DAB in DUTB."

Minister Počivalšek sklical sestanek

Uradnega odstopa italijanskega sklada od nakupa Cimosa v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki koordinira prodajo Cimosa, še niso dobili, je po sestanku, ki ga je imel s predstavniki DUTB, Slovenskega državnega holdinga (SDH) ter ministrstev za gospodarstvo in finance, v izjavi za novinarje dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je danes popoldne sklical sestanek predstavnikov DUTB, SDH ter ministrstev za gospodarstvo in finance, na katerem so govorili o nastalem položaju po odstopu italijanskega sklada Palladio Finanziaria od nakupa Cimosa.

Na srečanju so po njegovih besedah vzeli na znanje sporočilo Italijanov in razloge zanj, to je, da DUTB in hrvaška Agencija za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB) še nista sklenili dogovora. Sklenili so, da bodo italijanski sklad, glede na to, da je zaenkrat napovedal samo namero odstopa od nakupa, povabili k nadaljevanju pogovorov in da se bodo ti vabilu odzvali.

"Dogovor DUTB in DAB je res v zadnji fazi, zato od Hrvaške pričakujemo, da do torka zjutraj pripravi zadnji odgovor na ponudbo DUTB," je izpostavil Počivalšek. Ker so stvari tako daleč, verjame, da se bodo dobro končali tudi pogovori s Palladio Finanziaria.

V primeru, da bi posel padel v vodo, pa bodo, tako minister, naredili vse, da Cimos rešijo pred stečajem in ohranijo delovna mesta v Sloveniji. Na vprašanje, kako bodo to storili, je odgovoril, da je o načinih še preuranjeno govoriti.

Lidia Glavina, ki začasno vodi SDH, je potrdila, da so pogovori s hrvaško stranjo intenzivno potekali tudi danes. Tudi ona je optimistična, da bo sporazum v torek usklajen in da bo transakcija s strani Italijanov na koncu uspešno zaključena. Dodala je, da se bodo potrudili zaščititi Cimos.

Sindikati pozivajo k odgovornosti pristojnih

Slovenski in hrvaški sindikalisti so razočarani nad odločitvijo italijanskega sklada Palladio Finanziaria, da odstopi od nakupa Cimosa. Hrvaški sindikalisti so bili prepričani, da bo Cimos dobil novega lastnika in bodo uresničeni novi razvojni projekti, slovenska sindikalna stran pa predvsem poziva k odgovornosti pristojnih.

Sekretar regijskega odbora Sindikata kovinske in elektroinudstrije Slovenije Sašo Ristič je za STA povedal, da je treba v primeru, da informacija drži, zahtevati odgovornost vseh pristojnih v DUTB in SDH, ki so po Rističevih besedah "totalno nesposobni", da jim v tolikšnem času ni uspelo izpeljati prodaje.

Krivdo je pripisal tudi odgovornim na vladi, saj "nad DUTB bdi ministrstvo za finance in ne Počivalšek". Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek po Rističevih besedah "samo hodi okoli" in "nima pojma". Dodal je, da so v sindikatu ves čas opozarjali na prepočasen potek prisilne poravnave in nato prodaje.

Spor, ki izvira že iz 90.let

Spor med Cimosom in DAB izvira iz 90. let, ko se je Cimos zadolževal pri Riječki banki. Ko je ta pristala v stečaju, je njene terjatve prevzela DAB. 

Da bi bila prodaja italijanskemu kupcu uspešna sta se sestala gospodarska ministra Slovenije in Hrvaške ter dosegla dogovor, da bo dolg Cimosa na Hrvaškem od DAB odkupila DUTB. Za dolg, ki naj bi skupaj z obrestmi dosegel že 57 milijonov evrov, bi plačala sedem milijonov evrov, DAB pa bi umaknila tožbo proti Cimosu.

A do zapleta je prišlo znova, ker naj bi hrvaška vlada v predlog sporazuma vnesla dodatne pogoje glede ohranjanja delovnih mest na Hrvaškem. Pred dnevi naj bi sicer DUTB in DAB po neuradnih podatkih dosegli dogovor glede Cimosa, in sicer da kupcu ne bodo postavljal pogojev. Tako naj bi čakali le še na podpis italijanskega kupca, ki pa je danes od transakcije odstopil, saj spor med Cimosom in DAB po njihovih besedah še ni rešen.