paraplegik zaljubljen v šport

Marko pri 9 letih zlomil hrbtenico, danes kolesari in igra kitaro

Polona Krušec
11. 2. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Marko Sever, 37-letnik iz Dobravelj na Ajdovskem, je osebnost, ki je mnogim v navdih. Njegova življenjska zgodba in naravnanost namreč nosita močno in pozitivno sporočilo.

pk
Marko Sever je vedno nasmejan in dobre volje

Ajdovec je, čeprav je na invalidskem vozičku, zelo aktiven in živi precej polno. Sploh veliko mu pomeni šport. Že pred leti se je lotil ročnega kolesarjenja, kar mu je prineslo kar nekaj odličij, saj je tudi tekmoval. Severja ima zaradi vsega omenjenega veliko ljudi za svoj vzor. 

Marko je že od otroštva paraplegik. Ko mu je bilo devet let, je doživel prometno nesrečo, katere posledica so bile hude poškodbe, med drugim zlom hrbtenice. Od tedaj je na vozičku, a čeprav je gibalno oviran, živi samostojno in polno.

Telovadba za dušo

»Predvsem mi ogromno pomeni gibanje. Od tu črpam moč, ne samo telesne, tudi notranjo. S tem namreč ne razgibavam samo telesa, marveč tudi dušo,« pravi in dodaja, da so naša telesa stroj, ki potrebuje fizično aktivnost. Sicer tudi vozi avto, v prostem času se ukvarja celo z glasbo – rad igra kitaro.

A severna Primorska Marka vseeno najbolj pozna kot odličnega športnika. Mnogokrat ga namreč srečujejo na regionalnih cestah, kjer kolesari. »S kolesom, ki ga poganjam na roke, grem tudi na daljše ture. Najdaljša, ki sem jo opravil skupaj s prijatelji, je bila dolga okrog 140 kilometrov in nas je vodila vse od Goriške, čez Posočje do idrijskega konca, čez Črni Vrh in nazaj do Nove Gorice,« razlaga o svojih podvigih.

osebni arhiv
Marko Sever na svojem ročnem kolesu.

Kaj pa varnost?

Sicer največkrat kolesari kar po domačem okolju, po Ajdovskem, Vipavskem in Goriškem; rad zavije tudi v Italijo. Poudarja, da mora biti zelo pazljiv, ko je na cesti, saj je njegovo kolo nizko, v njem praktično leži in se lahko hitro zgodi, da ga kdo spregleda. Sicer ima varnostno zastavico, da ga vozniki lažje opazijo. »Kakšne hujše nevšečnosti na cesti na srečo nisem imel. Zelo moraš biti pazljiv in zbran, ko voziš,« nam da vedeti.

V tem času, ko je zunaj bolj slabo in mrzlo vreme, vsak dan eno do dve uri kolesari kar v domači garaži. Veseli pa se že toplejših dni, ko bo lahko kolo spet poganjal zunaj. Marko je sicer v tem športu zelo uspešen, celo tako zelo, da se je dvakrat udeležil paraolimpijskih iger, in sicer v Sydneyju in Atenah.

osebni arhiv
Marko Sever na Solkanski kolesarski poti.

Eden izmed pomembnejših podvigov za Marka je bilo kolesarjenje na Sveto goro, ki predstavlja res zahteven vzpon, saj je treba v kratkem času premagati precej višinske razlike.