Posavje

FOTO: Preverili so, kako ob ekstremno nizkih temperaturah skrbijo za pse

G.G.
23. 1. 2017, 15.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ko padejo temperature krepko pod ledišče, je potrebno ustrezno poskrbeti za pse, ki živijo v pasjih hiškah. Policisti so tokrat na območju Posavja preverili, kako vestni so lastniki štirinožcev.

PU Novo mesto
Za pse v pasji hiški mora ustrezno poskrbljeno še zlasti v mrzlih dneh.
Zakon določa, da morajo skrbniki živalim zagotoviti  bivališče, hrano, vodo in oskrbo na način, ki je primeren potrebam živali v skladu z ustaljenimi izkušnjami.

Poročali smo o dveh primerih, ko je nemarni lastnik ob nizkih temperaturah pustil psa pustil na verigi in brez vode. Kaj pa so ugotovili policisti na območju Posavja? Da lastniki psov, ki so jih preverili, dobro skrbijo za štirinožne prijatelje. Primerno je poskrbljeno tako za tiste, ki bivajo zunaj, v pasjih hiškah, kot tiste, ki so v hišah s svojimi skrbniki.

Lastnikom so ponudili tudi nasvet. Psom, ki bivajo zunaj je potrebno ob ekstremno nizkih temperaturah omogočiti bivanje v garažah in podobnih prostorih, kjer so temperature nekoliko višje. V pasje hiše pa naj lastniki položijo slamo in odeje, kar bo kosmatincem nudilo toplo in varno zavetje v mrzlih nočeh. Psi, ki bivajo zunaj, morajo imeti tudi pozimi ves čas na razpolago svežo vodo in primerno hrano. Lastniki morajo vodo pogosto menjavati in skrbeti, da ne zamrzne. 

Policisti sporočajo, da bodo s preverjanjem ustrezne oskrbe psov in drugih domačih živali nadaljevali tudi v prihodnje in v primeru ugotovljenih kršitev Zakona o zaščiti živali obvestili pristojno veterinarsko službo.