Le prek kabelskih operaterjev

Boste jutri ostali brez POP TV in Kanala A?

Zoran Franc
15. 1. 2017, 19.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Gospodinjstva, ki za sprejem televizijskih programov uporabljajo navadne ali strešne antene, bodo v ponedeljek, 16. januarja, ostala brez televizijskih programov POP TV in Kanal A.

Profimedia
Mnogim se odločitev ne zdi pravilna.

Prvi in četrti najbolj gledan program v Sloveniji bosta tako izgubila okoli 250.000 gledalcev, če računamo, da je povprečna velikost gospodinjstva 2,5 člana. Omenjena televizijska programa bodo od ponedeljka naprej predvajali izključno le prek satelitske televizije ter prek ponudnikov IP-TV in kabelskega omrežja, ki se bodo za te programe v programski shemi odločili.

Cene spremenil 1 ponudnik T: Po podatkih ZPS je cene spremenil le en, manjši operater. Ta je podražitev najavil pravočasno, torej 30 dni pred začetkom veljave novih cen.

Kaj to pomeni

Večina ponudnikov, med njimi Telemach, Telekom, T2 in Amis, je pogodbe za predvajanje programov že podpisala. Pro plus od malih kabelskih operaterjev letos zahteva 2,93 evra, v prihodnjem letu pa bo cena narasla na 4,88 evra brez DDV-ja na vsakega naročnika. Pri televizijskih ponudnikih smo preverili, ali so se cene paketov dvignile ali so ostale enake. Te se za zdaj ne bodo spreminjale, vprašanje pa je, ali bodo cene ostale nespremenjene tudi v prihodnjem letu.

Pravice do izbire ni bilo

Kljub zahtevi mnogih uporabnikov in tudi Zveze potrošnikov Slovenije, da želijo pravico do izbire, ki bi omogočala dodatno storitev in plačilo paketa programov Pro plusa na željo naročnika, je ni bilo.

250.000 gledalcev bo ostalo brez prvega in četrtega najbolj gledanega programa.

Vrtoglavi prihodki

Na letni ravni bo podjetje Pro plus s štirimi evri mesečnega nadomestila na naročnika povečalo prihodke za okoli 60 odstotkov in tako prejelo dodatnih 29 milijonov evrov. Kljub večletnim izgubam (od leta 2012 so ustvarili 15 milijonov evrov izgube) bodo tako letošnje leto vendarle ustvarili dobiček.