Prepuščeni mrazu

Kolikokrat v mrazu inšpektorji na teren na pomoč živalim?

Tjaša Lampret
13. 1. 2017, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Očitno nekaterim lastnikom živali še ni jasno, da je potrebno ob izredno nizkih temperaturah ustrezno poskrbeti za primerno zavetje in hrano živali. Posnetek psa, ki naj bi ga rešili z mraza, je razbesenel Slovence. Kaj pa v teh dneh delajo pristojni inšpektorji?

Profimedia
Vse pasme psov niso primerne za bivanje na prostem.

Posnetek od mraza tresočega psa, ki ga je – kot je rečeno v posnetku – na vzhodu države s prepiha in temperatur v globokem minusu rešil moški in objavil na facebooku, je pretresel Slovenijo.

Posnetek, ki je razjezil (del) Slovenije

Skoraj deset minut dolg in na družbenih omrežjih odmeven posnetek kaže psa srednje rasti, ki se nenehno trese, se nikakor ne more umiriti, kot pa pravi njegov "rešitelj", je imel po tačkah tudi ozebline. Moški na posnetku trdi, da je bil pes pripet na verigi in prepihu, menda pa je soseda večkrat klicala inšpekcijo, kjer pa naj bi se, kot trdijo, po malem iz nje delali norca.

Poleti pozabljajo na svežo vodo, pozimi pa, da voda pač zamrzne

Pes si je opomogel, je danes na facebooku zapisal njegov "rešitelj". Opisana zgodba je le ena izmed mnogih, ki se najverjetneje v teh dneh dogaja tudi v Sloveniji, ki je ovita v mrzel oklep. Če ob poletjih nekaterim še vedno ne zaležejo opozorila, da psov (kar je zelo pogost primer) ne smemo puščati zaprtih v vozilih in da morajo imeti na razpolago pitno vodo, se očitno najdejo še vedno primerki, ki verjamejo, da živali s "kožuščkom" ne potrebujejo drugega zavetja. Saj gre za živali, kajne? No, temu ni tako.

Tudi Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pred dnevi že opozarjala, da morajo lastniki ustrezno poskrbeti za živali in jim omogočiti zavetje, skrbeti, da jim voda in hrana v teh razmerah ne zamrzneta.

Ob vsem zapisanem pa so nas zanimali konkretni podatki o konkretnem delu pristojnih inšpektorjev UVHVVR na terenu.

Zato smo na UVHVVR naslovili nekaj vprašanj, in sicer nas je zanimalo:

- kolikokrat v zadnjih desetih dnevih so pristojni inšpektorji šli na teren "svoje" OE in preverjali razmere, v katerih bivajo živali (ustrezno zavetje pred mrazom, ustrezna hrana, nezmrznjena voda, odeje in odeje po potrebi ...) - sploh pri morda že obravnavanih ali "kritičnih" lastnikih živali, zaradi katerih so že dobili prijave?

- koliko primerov neustreznih pogojev, v katerih bivajo živali so opazili? koliko lastnikov so sankcionirali (ustno opozorilo, globa,..)?

- ali so se na teren odpravljali samoiniciativno (oziroma ali je to praksa, da se v izrednih razmerah poveča tudi nadzor?) ali na klice občanov?

- koliko klicev zaradi neustreznih razmer, v katerih se nahajajo živali, so prejeli? V koliko primerih ukrepali in kako?

- držijo navedbe, da naj nekateri inšpektorji "ne bi jemali resno" prijav o primerih, ko so živali na mrazu in brez vode in da naj se ne bi odzvali na klic in na terenu preverili stanja?

- kaj svetujejo občanom, da storijo, če opazijo pri sosedih/v okolici, da so živali na mrazu, brez vode, brez primernega zavetja ...?

Prejeli so 41 prijav, šli so na 26 pregledov

Iz služba za odnose z javnostmi pri UVHVVR so nam posredovali nekaj odgovorov. Sporočili so, da so uradni veterinarji v času med 5. in 11. januarjem 2017 prejeli skupaj 41 prijav v zvezi z nizkimi temperaturami in živalmi na prostem - od tega 19 pisnih. Po zbranih podatkih je bilo v tem času na podlagi prijav izvedenih skupaj 26 pregledov, dodatno pa še 485 pregledov uradnih veterinarjev na kmetijskih dvoriščih. V treh primerih je bilo ugotovljeno, da je potrebno urediti krmišča, v enem primeru dodatno poskrbeti za tekočo vodo, v enem primeru pa je imetnik živali umaknil v hlev. V enem primeru (hišne živali) je bila izdana ureditvena odločba in uveden prekrškovni postopek zaradi neizpolnjevanja dolžnosti skrbnika živali.

Prav tako je bila v enem primeru odvzeta psica z mladičem, nameščena v zavetišče in v tem primeru bo uveden prekrškovni postopek. V ostalih primerih so vse potrebne aktivnosti imetniki izvedli v času pregleda, tako da se je postopek zaključil v skladu z 28. členom ZIN, vendar se bo zaradi ugotovljenih nepravilnosti v treh primerih uvedel tudi prekrškovni postopek, odgovarjajo na UVHVVR.

Od 2. januarja letos dalje tako veterinarji veterinarskih organizacij kot tudi uradni veterinarji UVHVVR, izvajajo vsakodnevne številne obiske rejcev živali. Ob tem v službi za odnose z javnostjo še zapišejo, da se ob teh stikih z rejci vedno opozarja tudi na zagotavljanje dobrobiti živali. Skupaj so od 2. do 11. januarja obiskali približno 12.000 rejcev živali.