Opozorilo

Na silvestrovo in prvi dan leta visoka onesnaženost s trdimi delci

M.K./STA
31. 12. 2016, 12.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na Agenciji RS za okolje (Arso) danes in v nedeljo pričakujejo visoko onesnaženost zraka s trdimi delci PM10 v Celju, Zagorju, Trbovljah, Ljubljani in Novem mestu.

Profimedia
Slika je simbolična.

Na Obali bo onesnaženost s trdimi delci nizka, drugje pa zmerna. Ob večji onesnaženosti je zato priporočljivo omejiti gibanje na prostem.

Ko se onesnaženost poveča, je priporočljivo, da omejimo izpostavljenost zunanjemu zraku. To ne pomeni, da smo zaprti v prostorih, ampak da trajanje bivanja na prostem in stopnjo fizične aktivnosti zlasti na prostem omejimo. Pri zmerni stopnji onesnaženosti, ki jo označujejo z rumeno, svetujejo le hojo, pri oranžni, ki označuje visoko stopnjo onesnaženosti, naj bo gibanje na prostem omejeno le na nujno, pri rdeči pa dodatno svetujejo zmanjšanje fizične aktivnosti tudi v notranjih prostorih.

V primeru pričakovane visoke onesnaženosti zraka na Arsu priporočajo, da ljudje ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja, da zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva, da uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil ter naj ne kurijo na prostem.

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zato je zaradi zaščite zdravja smiselno upoštevati priporočila tudi na takšnih območjih.

Na onesnaženost zraka s trdimi delci PM10 vplivajo povprečna temperatura v zimskem obdobju, ki je povezana z ogrevanjem, število dni z inverzijo in število dni s padavinami.