Študentske volitve

Ustrahovanje kandidatk in poneverjanje volitev

Luka Tetičkovič
21. 10. 2016, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Študentje in študentke, ki zvestobe ne prisegajo koaliciji skupin Modro za študente in Povezani, so morali med študentskimi volitvami trpeti nedopustne udarce pod pasom. Na FKKT je bil celo izražen sum volilne poneverbe.

Bobo
Študentke FF so po lastni fakulteti upale hoditi le v spremstvu prijateljev.

LT
Satlerjeva je bila deležna opazk, zasledovanja po hodnikih in nenehnega nadlegovanja.

Študentke Filozofske fakultete (FF) so na tiskovni konferenci pojasnile dogajanje na študentskih volitvah v torek in sredo. Kandidati na listi Filoface, sicer koalicije skupin Povezani in Modro za študente, ki družno obvladujeta Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani (ŠOUL), so po besedah z nizkimi prijemi ustrahovali predvsem kandidatke. Udarce pod pasom so trpeli tudi kandidati za opozicijske poslance na Fakulteti za matematiko in fiziko. Poslanska kandidatka s Fakultete za kemijo in kemijske tehnologije pa je izrazila sum, da so se volitve na tej fakulteti poneverile.

Skupine fantov nadlegovale kandidatke

»Bila sem deležna žaljivih opazk, zasledovanja po hodnikih in nenehnega nadlegovanja. Na koncu se me je eden iz skupine fantov tudi dotaknil, drugi pa so me spraševali, ali mi ne prija, da se me kdo dotika,« je dogajanje opisala Lana Satler, udeleženka študentskih volitev na FF.

Nekdanji mister Slovenije, zdaj študentski minister Rok Petrič svoje simpatije rad temeljito pretiplje.

Satlerjeva se na fakulteti ni več počutila varno, zato se je po njej gibala samo še v spremstvu prijatelja, pri tem pa je bila ena od vsaj petih, ki so kot v nekih drugih časih postale odvisne od moškega kavalirstva. Eden od varuhov ženske integritete se nam je predstavil kot Viktor K. Trdi, da je skozi vrata FF pognal enega od nadlegovalcev, nakar je do njega pristopil Rok Petrič, sicer dozdajšnji vodja resorja za obštudijske dejavnosti ŠOUL in možakar iz orbite skupine Povezani. Viktorju je položil roke na ramena in mu rekel: »Kaj, a praviš, da sem jaz nadlegoval dekleta?« Viktor mu je odvrnil, da je pod ženski pas videl zahajati roke njegovih pajdašev. »Poglej, prijatelj, ko boš imel hudo punco, jo boš tudi ti hotel šlatati,« naj bi bila modrost, ki je privrela iz študenta zdravstvene nege Petriča.

Slišati smo želeli tudi njegovo plat zgodbe, vendar je telefon zvonil v prazno, edini odgovor na SMS-sporočilo pa je bila povratnica o tem, da ga je prejel.

STA
Profesorica Antič Gaber opozarja na nedopustni seksizem etablirane študentske politike.

»To dejanje je treba obsoditi in narediti vse, da se taki incidenti ne bi ponovili,« je razvoj dogodkov komentirala profesorica Milica Antić Gaber s Filozofske fakultete. »Kar še posebno bode v oči, je, da so se tokrat v politični boj spustile študentke, kar se ne zgodi pogosto. Kolegi, ki so v tem političnem polju že dalj časa, pa so jim tako dali vedeti, da to ni zanje.«

Poskusi diskreditacije na FMF

Marko Serafimovič iz FMF je bil deležen drugačnih poskusov blatenja. Neznanci z majicami njegovega društva Iskra so namreč pred fakulteto delili alkoholne pijače in hrano, kar je sicer na študentskih volitvah najstrožje prepovedano. Serafimovič je prepričan, da je šlo za diverzantsko akcijo političnih nasprotnikov, ki so tako poskušali doseči razveljavitev njim nenaklonjenega volilnega rezultata. Tako FF kot FMF sta sicer edini še preostali trdnjavi opozicije v ŠOUL, ki ga domačijsko obvladujeta skupina Modro za študente s Fakultete za družbene vede in skupina Povezani z Ekonomske fakultete.

Sum volilne poneverbe na FKKT

Tina Paljk s FKKT pa je opozorila na malomarno delo volilne komisije na FKKT, kjer so študentje lahko glasovali samo s študentsko izkaznico, iz katere pa ni razvidno, da so dejansko študentje te fakultete. Komisija poleg tega ni imela volilnega imenika, volitve pa so bile zaznamovane z neverjetno visoko volilno udeležbo. Enkrat več domnevnih volilnih upravičencev je oddalo glas na letošnjih volitvah kot na vseh prejšnjih, je poudarila Paljkova.