Tragedija v Velenju

Jelko po službi čakala smrt

Sašo Avramovič
21. 10. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kot smo že poročali, je včeraj zgodaj zjutraj na za pešce in kolesarje izredno nevarnem križišču v Šaleku v Velenju umrla 45-letna Jelka Stropnik. Jelka se je mislila po nočni izmeni napotiti v slovenjgraško bolnišnico, kjer je bila naročena na pregled.

PGD Velenje
Jelka je po trčenju obležala na cestišču, na kraj dogodka so takoj prihiteli reševalci in gasilci, a nesrečnici žal ni bilo več pomoči.

Jelka Stropnik (45) je živela v Velenju na naslovu Šalek 89, v bloku, ki stoji zraven tamkajšnje osnovne šole. Iz ust njenih sostanovalcev in znancev smo včeraj lahko slišali, da je delala v Gorenju, po opravljeni nočni izmeni (v noči na četrtek) pa se je mislila z avtobusom napotiti v približno 25 kilometrov oddaljeni Slovenj Gradec, saj je bila v slovenjgraški bolnišnici naročena na pregled.

PGD Velenje
V Jelko je trčil 34-letni voznik poltovornega vozila znamke Citroen, nato jo je odbilo na nasprotni vozni pas, kjer jo je zbilo še osebno vozilo Ford Focus.

Umrla na kraju nesreče

Po zaključenem delu, malo po 6. uri, se je skupaj s sodelavcem odpeljala proti avtobusni postaji, s katere naj bi se odpravila proti Slovenj Gradcu, sodelavec pa jo je pustil na drugi strani ceste, nasproti postaje. Da bi prišla na drugo stran, je na prehodu za pešce prečkala vozišče, nato pa je počilo. Vanjo je trčil 34-letni voznik poltovornega vozila Citroen, ki je vozil iz smeri Slovenj Gradec proti Velenju. Nesrečnico je nato odbilo na nasprotni vozni pas, kjer jo je zbilo še osebno vozilo Ford Focus, s katerim se je iz smeri Velenja pripeljal 35-letnik. Jelka je obležala na cestišču, na kraj dogodka so takoj prihiteli reševalci in gasilci, a nesrečnici žal ni bilo več pomoči.

Cesta je bila dlje časa zaprta

Boris Brinovšek, vodja intervencije

»Gasilci smo zavarovali območje, namestili varovalno cestno signalizacijo, preusmerili promet skupaj s policijo in osvetlili kraj nesreče.«

»Gasilci smo zavarovali območje, namestili varovalno cestno signalizacijo, preusmerili promet skupaj s policijo in osvetlili kraj nesreče. Cesta je bila dlje časa popolnoma zaprta, obvoz je bil prek Šaleka,« je sporočil vodja včerajšnje intervencije Boris Brinovšek iz PGD Velenje.

Izjemno nevarno križišče

Je že res, da se je nesreča zgodila v deževnem vremenu in temi, a na splošno je, kot smo izvedeli od domačinov, to križišče za pešce in kolesarje izredno nevarno. Sploh zaradi visokih hitrosti voznikov avtomobilov na tem delu, tako tistih, ki peljejo proti Slovenj Gradcu, kot tudi tistih, ki vozijo proti Velenju. Na delu, kjer je sporno križišče, je sicer hitrost vožnje omejena na 60 kilometrov na uro, a le nekaj metrov stran, preden voznik pripelje v križišče, je hitrost omejena na 90 kilometrov na uro. Eden od Jelkinih znancev nam je tudi povedal, da se je v tem križišču pred kratkim zgodila podobna prometna nesreča, ko je desetletni kolesar prečkal prehod za pešce, a k sreči se ni končalo tragično. Mnogo stanovalcev Šaleka meni, da je treba na tem križišču nekaj naredili – ali postaviti semaforje ali pa urediti krožno križišče –, da do tragedij, kot je bila včerajšnja, ne bi več prihajalo.