Na dražbi

Slaba banka "za drobiž" do zemljišča

T.L./STA
21. 10. 2016, 11.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kraški Zidar je zemljišče pred devetimi leti odštel kar 40 milijonov evrov, na dražbah zemljišče prodano za manj kot 8 milijonov evrov.

Arhiv Svet24
Kraški Zidar zemljišče pred devetimi leti kupil za kar 40 milijonov evrov.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je po četrtkovi dražbi premoženja Kraškega Zidarja v stečaju, na kateri je bila edini zainteresirani kupec, postala lastnica celotnega objekta ladjedelnice v Izoli. Za skupno 42.000 kvadratnih metrov površine je DUTB skupno odštela 5,25 milijona evrov, za delež Kraškega Zidarja pa 2,45 milijona evrov.

Prvi 50-odstotni idealni delež območja ladjedelnice so na dražbi družbe Konstruktor v stečaju kupili za 2,8 milijona evrov, pri čemer so s prenosom lastninske pravice zaprli dolg do omenjenega podjetja. Za drugi polovični delež Kraškega Zidarja pa so v četrtek odšteli 2,45 milijona evrov, so pojasnili v DUTB.

Kot so še navedli, bodo plačano kupnino po odbitku stroškov za stečaj sicer vrnili DUTB kot hipotekarnemu upniku.

Izklicna cena objekta v lasti Kraškega Zidarja na četrtkovi dražbi na zniževanje je bila sicer 4,76 milijona evrov brez davka.

Napovedi lobista Zemljariča in 40 milijonov evrov

Kot danes spominjajo Primorske novice, je Kraški Zidar zemljišče pred devetimi leti kupil za kar 40 milijonov evrov. Gre za veliko zaokroženo celoto neposredno ob morju, a čeprav so se v preteklosti pojavile špekulacije o velikih turističnih naložbah v to območje (med drugim je lobist Janez Zemljarič napovedoval vstop strateškega kupca), pa izolska občina, kot opozarja časnik, za širše območje ladjedelnice še nima prostorskih aktov, zato tam ni moč kar graditi, še posebej ne hotelov ali apartmajev.