Samomorilski napadalci

Napadli vladne ustanove, mrtvih vsaj 16 ljudi

T.L./STA
21. 10. 2016, 09.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Odgovornosti za napade ni prevzel še nihče, takšne napade pa običajno izvajajo džihadisti Islamske države.

STA
Fotografija je arhivska.

Samomorilski napadalci so danes napadli vladne ustanove v Kirkuku in gradbišče elektrarne severno od tega mesta. Ubitih je bilo najmanj 16 ljudi. Odgovornosti za napade ni prevzel še nihče, takšne napade pa običajno izvajajo džihadisti Islamske države.

Gradbišče elektrarne pri Dibisu, kakih 40 kilometrov severozahodno od Kirkuka, ki jo gradi iransko podjetje, so napadli trije samomorilski napadalci. Po navedbah župana Dibisa so ubili 12 iraških delavcev in štiri Irance.

Ob vdoru na gradbišče je izbruhnil spopad med napadalci in varnostnimi silami, ki so uspele ubiti enega od napadalcev, preden je sprožil samomorilski pas. Preostala dva sta se razstrelila, ko so ju pripadniki varnostnih sil obkolili.

Nekaj ur pred tem je skupina samomorilskih napadalcev, oboroženih s puškami, napadla več vladnih ustanov v Kirkuku, etnično razdeljenem mestu 240 kilometrov severno od Bagdada. Po navedbah tamkajšnjih oblasti so štirje napadalci med drugim napadli glavno policijsko postajo. Varnostne sile so enega ustrelile, trije pa so se razstrelili.