Zaščitni znak

Da boste zagotovo vedeli, da je slovensko. In višje kakovosti

J.P.
21. 10. 2016, 09.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Včeraj si je prvo proizvodnjo izdelkov z enotnim zaščitnim znakom nacionalne sheme »izbrana kakovost – Slovenija« v Ljubljanskih mlekarnah ogledal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Dejan Židan si je Ljubljanskih mlekarnah ogledal proizvodnjo.

Nacionalna shema »izbrana kakovost – Slovenija« je namenjena označevanju kmetijskih pridelkov in živil s posebnimi lastnostmi, potrošniki pa bodo z njo lažje prepoznali slovenski proizvod, sporoča Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Zagotavlja višjo kakovost

Prvi proizvod, ki se ponaša z znakom, je Alpsko mleko. Minister Dejan Židan pa je o samem znaku dejal: »Znak pomeni, da je prehranski produkt nekaj več; ne samo, da je narejen v Sloveniji, pomeni še, da je tudi surovina iz Slovenije ter da se uporabljajo strožji standardi, kakor pri običajni proizvodnji.«

Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« pridelovalci in predelovalci pridobijo s postopkom certificiranja, potrošniku pa zagotavlja, da je označen kmetijski in živilski proizvod višje kakovosti, redno kontroliran s strani certifikacijskega organa, iz 100-odstotno slovenskega mleka ter v celoti pridelan in predelan v Sloveniji.