Razkrivamo

Židan si želi samo Alenko

Matej Klarič
20. 10. 2016, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V javnosti se že kar nekaj časa šušlja o tem, da naj bi nekdanja predsednica vlade in zdajšnja poslanka pri skupini nepovezanih poslancev Alenka Bratušek prestopila k Socialnim demokratom. Ugotavljali smo, kako resnične so te govorice.

Bobo
Bratuškova ne želi sama prestopiti k SD.

Pred tednom dni smo v intervjuju Alenko Bratušek povprašali tudi o njenih povezavah s stranko SD. Na kongres njene stranke Zavezništva socialno-liberalnih demokratov je namreč prišel tudi poslanec SD Jan Škoberne.

Takrat nam je odgovorila: »Na kongres smo povabili vse parlamentarne stranke z leve sredine, od SMC do ZL. Da ne bo dileme, da niso bili povabljeni. Udeležili so se ga samo Socialni demokrati, za kar se jim zahvaljujem. Mislim, da je prav, da pokažemo, da znamo sodelovati. SD so bili moj partner v vladi, zato je logično, da imam tesnejše odnose z njimi. Za kaj več pa v tem trenutku ne gre. Kot pa sem že dejala, samo sodelovanje na levi sredini je prava pot do uspeha te politične opcije, ki je prav gotovo najboljša pot za državo.«

Vabili so jo k SD

Iz dobro obveščenih virov pa nam je uspelo izvedeti, da so Alenko Bratušek v stranko SD zares vabili. Spomnimo, da so v preteklosti tako k strankini poslanski skupini že prišli nekateri izkušenejši politiki. Pred devetimi leti so to storili Anton Rop, ki je kot Bratuškova pred tem že bil na položaju predsednika vlade, Darja Lavtižar Bebler, Marko Pavliha in Milan M. Cvikl. Vsi omenjeni so takrat prebegnili s potapljajoče se LDS-ove barke.

Bratuškova je očitno ocenila, da je bolje, da kljub nizkim ratingom ostane v stranki in iti na volitve samostojno.

Toda problem je nastal, ker so v SD želeli k sebi pridobiti samo Bratuškovo, ne pa tudi celotnega strankinega osebja. Temu pa Bratuškova ni bila najbolj naklonjena, saj bi morala zapustiti stranko, katere ustanoviteljica in predsednica je. Zato je očitno ocenila, da je bolje, kljub nizkim ratingom, ki jih stranka uživa po raziskavah, ostati v stranki in iti na volitve samostojno. Manj verjetno je sicer, da bi stranki ponovno uspelo priti čez štiriodstotni parlamentarni prag, toda že več kot odstotek glasov stranki omogoča, da pridobiva javna sredstva, s katerimi je pri stranki lahko zaposlenih nekaj ljudi. Očitno je to zdaj tudi cilj Zavezništva, čeprav Bratuškova v zgornjem odgovoru ni povsem izključila sodelovanja s SD.

V parlament skozi sodelovanje

STA
Paradoksalno bi jim v parlament verjetno uspelo priti skupaj s Pozitivno Slovenijo, stranko ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je na zadnjih volitvah dobila skoraj tri odstotke glasov.

Ponovni preboj v parlament bi stranki lahko uspel samo, če bi se uspeli še z nekaterimi manjšimi strankami povezati v koalicijo. Da bi se leve stranke morale povezati in da si tega želi, nam je v intervjuju dejala tudi Bratuškova in pri tem opozorila na drobljenje glasov tistih levih strank, ki ne preidejo parlamentarnega praga. Problem pa je, da na levici trenutno ni ravno veliko zunajparlamentarnih strank, s katerimi bi lahko sodelovali. Paradoksalno bi jim v parlament verjetno uspelo priti skupaj s Pozitivno Slovenijo, stranko ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je na zadnjih volitvah dobila skoraj tri odstotke glasov. Bratuškova pa je s somišljeniki zapustila prav to stranko, da je lahko ustanovila novo. Verjetno takšno sodelovanje pred prihodnjimi volitvami zato ni ravno najbolj verjetno. Možnosti za sodelovanje so tako odprte še s stranko Solidarnost, ki je na zadnjih volitvah neslavno sodelovala s SD in Pirati.

Težave pri nepovezanih

Kot nam je uspelo izvedeti, odnosi v nepovezani skupini poslancev sicer niso ravno najboljši. Njen vodja Bojan Dobovšek in Alenka Bratušek naj se ne bi več usklajevala, zato je tudi manj verjetno, da bi ti dve stranki lahko na volitvah nastopili skupaj. Čeprav je pri tem treba upoštevati, da poslanska skupina že v osnovi ni bila mišljena kot homogena celota in skupno delovanje pri vseh temah ni bilo predvideno. Ustanovljena je bila namreč predvsem zato, da bi lahko poslanci pridobili večje število strokovnih sodelavcev, kot če bi delovali sami. Franc Laj, ki je tako kot Dobovšek izstopil iz poslanske skupine vladajoče SMC, se je v zadnjem času še bolj umaknil v ozadje. Skupino je zapustila tudi generalna sekretarka Danaja Kek, ki je odšla v službo za odnose z javnostmi na ministrstvu za gospodarstvo.