Kriminalisti v UKC in na Onkološkem inštitutu

20.000 evrov, da bi na Onkološkem inštitutu prej prišla na vrsto

G.G.
11. 10. 2016, 11.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V ljubljanskem kliničnem centru in na onkološkem inštitutu potekajo kriminalistične preiskave zaradi domnevnega preskakovanja čakalnih vrst.

STA
Čakalne vrste so se v mandatu aktualne ministrice skoraj podvojile.
Po neuradnih informacijah preiskava poteka tudi na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Policija je potrdila, da kriminalisti "izvajajo določene aktivnosti v predkazenskem postopku v zvezi preiskave suma storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj".  

V UKC so nam nato potrdili, da jih je obiskala kriminalistična policija in dodali, da poteka preiskava v zvezi s problematiko čakalnih vrst. Pravijo, da s policijo korektno sodelujejo, izročili pa jim bodo vso zahtevano dokumentacijo. Preiskave so potekale na ginekološki, interni in kirurški kliniki. Pod drobnogledom policistov naj bi bilo med pet in deset zdravnikov.

Na onkološkem inštitutu pa naj bi kriminalisti preiskovali dva zdravnika. Šlo naj bi za omogočanje preskoka čakalne vrste eni bolnici. Po neuradnih informacijah STA naj bi policija prisluškovala posredniku, ki je zagotavljal, da pozna zdravnike in lahko tako poskrbi, da bolnik pride prej na vrsto. Nekatere informacije gredo v smer, da je ta oseba zaposlena v UKC. Oddaja Svet poroča, da naj bi eden od zaposlenih od soproga obolele prejel 20.000 evrov, da bi hitreje prišla na vrsto pri kirurgu na Onkološkem inštitutu. Kirurg o tem menda ni vedel nič, je pa o tem nemudoma obvestil policijo, ko je ugotovil, da se nekaj dogaja. Po poročanju oddaje Svet naj bi šlo za kirurga Erika Breclja, ki naj bi prijavil, da zlorabljajo njegovo ime in dodal, da do nadaljnjega ne more dajati komentarjev, ker preiskava še poteka.

Policija je sicer z informacijami skopa. Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, da izvajajo določene aktivnosti v predkazenskem postopku glede suma storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Zaradi tajnosti podatkov postopka pa informacij ne morejo posredovati.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je v pisni izjavi poudarila, da že ves mandat zagovarja ničelno toleranco do korupcije in podpira vse preiskave v zvezi s tem.