Lekarniški zakon

Lobiji preprečujejo sprejem

Matej Klarič
7. 10. 2016, 17.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V javnosti je odjeknila novica, da sta poslanski skupini SD in Desus odrekli podporo noveli zakona o lekarniški dejavnosti. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pravi, da nad tem ni presenečena in da bo pri zakonu vztrajala.

STA
Lobiji očitno ne želijo, da bi zakon šel skozi parlamentarno proceduro.

Pisali smo že o tem, da je bil zakon o lekarniški dejavnosti, ki so ga ministrstvu naložili v pripravo na odboru za zdravje v državnem zboru, test za ministrico za zdravje.

Zakon o lekarniški dejavnosti je po 24 letih prva večja sprememba, ki se ji je obetal sprejem.

Na takšen način so namreč želeli videti, ali bo zakon šel skozi vlado in ali se obetajo spremembe, ki bodo posegle v interese lobijev. Ko je šel zakon skozi proceduro, je to presenetilo tiste, ki imajo od že dve desetletji neurejenega stanja velike finančne koristi. Zato ne preseneča nasprotovanje koalicijskih partneric SD in Desus pri zakonu.

Tudi ministrica ni presenečena

»Preseneča me, da vsi goreče zagovarjajo spremembe v zdravstvu. Ko pa so spremembe tik pred tem, da jih sprejmejo v državnem zboru, jih kar naenkrat ne podpirajo več in jih brez kakršnihkoli vsebinskih argumentov zavrnejo,« je ministrica dejala v izjavi medijem pred koalicijskim usklajevanjem glede predloga omenjenega zakona. »Zato bom zakon zagovarjala in vztrajala, da se obravnava ter da se po 24 letih končno sprejme moderen sistemski krovni zakon. In tudi to je del reforme, za katero mi vsi očitajo, da je ni,« je še dejala. Prepričana je, da je zakon dober, saj prinaša mnogo dobrih ukrepov za vse državljane, glede dostopnosti, cene zdravil in oskrbe z njimi.

Milojka Kolar Celarc o nekdanjem ministru in poslancu Gantarju

"V dveh letih svojega mandata praktično ni podal nobene vsebinske sistemske spremembe krovne zakonodaje v zdravstvu."

Ostro proti Gantarjevim očitkom

Ostra je bila tudi do nekdanjega ministra za zdravje, zdaj poslanca Desusa Tomaža Gantarja. »V dveh letih svojega mandata praktično ni podal nobene vsebinske sistemske spremembe krovne zakonodaje v zdravstvu,« je dejala. Spomnimo, da je Gantar odstopil tudi zaradi zakona o zdravstveni dejavnosti, s katerim se ni strinjal predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin, ki že več kot dve desetletji načeluje tej organizaciji. Zakon je namreč posegal v področje koncesij, kjer neurejeno stanje nekaterim vplivnejšim zdravnikom še kako ustreza. In zanimivo, prav na današnji dan so v tej organizaciji napovedali stavko. Tudi predlagani zakon nove ministrice naj bi urejal prav to področje.

V čigavem interesu delujejo lobiji?

Očitno je torej, da nekateri lobiji želijo vršiti dodaten pritisk na ministrico in zahtevati njen odstop, čeprav se lahko prej zgodi, da pade celotna vlada. Le tako lahko namreč še preprečijo, da bi v zdravstvu končno prišli do nekaterih pomembnih in prepotrebnih sprememb. S padcem ministrice bi padle tudi spremembe v smeri javnega zdravstva, ki načenjajo interese zasebnih lobijev. Ti si namreč želijo še večje privatizacije in še večjih dobičkov, pa četudi na račun zdravja bolnikov in stanja našega zdravstva.