Žavbe upokojenega poslanca

Jelinčič proizvaja kreme proti celulitu

Marjanca Scheicher
6. 10. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Le malo ljudi ve, da je imel Zmago Jelinčič Plemeniti uspešno podjetje, še preden je odšel v politiko. S farmacevtskim podjetjem je celo tako dobro služil, da si je v centru Ljubljane kupil vilo.

KMA, Mediaspeed
Politiku se velikokrat kolca po starih dobrih podjetniških časih, ko je s svojimi zeliščnimi proizvodi navduševal tudi tuje strokovnjake.

Politiko obžaluje

Jelinčiču se kolca po starih dobrih podjetniških časih: »Zagotovo mi je žal, da sem se spustil v politiko in iz rok izpustil zlato jajce. Takrat sem mislil, da gradim neko novo Slovenijo, zato mi takratne odločitve ni žal, saj nisem vedel, kaj bo. Danes, ko vidim to lopovščino, ta davčni terorizem, to tolčenje po malem človeku, pomislim, da sem izbral napačno pot.«

Jelinčič je leta 1980 ustanovil podjetje Zbiranje in predelava zdravilnih zelišč. Brez sramu prizna: »S firmo sem izredno dobro zaslužil, saj sem si z izkupičkom, potem ko sem odplačal vse dajatve, vložil določeno vsoto denarja v reprodukcijo, nekaj pa v razvoj in raziskave, kupil vilo v centru Ljubljane, v kateri živim še danes.« Takrat je v največji meri osnoval tudi svoje bogate zbirke numizmatike, filatelije, starih knjig, umetnin in orožja, česar pa današnji finančni organi po njegovem mnenju niti ne razumejo, še manj pa upoštevajo.

»Neumnost, ki jo lahko ob določeni politični podpori razume in sprovede iz tega norega dejanja le slovenska davčna uprava. V tistem času nekdanje Jugoslavije, ki jo ljudje, ki takrat še živeli niso, na veliko pljuvajo, je bilo mogoče s poštenim delom lepo zaslužiti. Danes je to po večini nemogoče. Lahko pa se nakrade ogromne vsote, če si le prave barve. Takrat sem si nabral tudi precejšnjo zalogo financ, iz katerih sem ženi kupil parcelo na morju. Pravzaprav moje bogastvo izvira še iz tistih časov, ki so bili kljub vsemu dosti boljši,« pravi.

Ideja o podjetništvu se je Jelinčiču, kot pravi, porodila že leta 1979 – in to je s farmacevtom Vojkom Zavcem tudi uresničil. Uradno je bila firma registrirana marca leta 1980, vodil jo je Jelinčič sam vse do leta 1992, ko je vstopil v politiko in je moral zaradi te izstopiti iz podjetja. »Nekaj kratkega časa je firmo vodil moj brat Danilo, kar pa je bilo pozneje nemogoče, ker ni imel farmacevtske izobrazbe. To je še eden od bedastih slovenskih predpisov, ki onemogočajo razvoj svobodnega uma,« pravi Jelinčič.

Zmago Jelinčič v laboratoriju s farmacevtom Vojkom Zavcem leta 1979.

Kreme in kapljice

Jelinčič o ponovnih poskusih podjetništva
»Seveda bi z veseljem ponovno odprl podjetje, vendar je to v današnji slovenski zmedi nemogoče. Leta 2007 sem poskusil obnoviti asortiman preparatov leta 2007, da bi jih izdelovale Mariborske lekarne. Podpisal sem celo pogodbo z njihovim direktorjem Milanom Pušnikom, saj me je nemška trgovska veriga povabila, da bi svoje preparate predstavil najprej v Krefeldu in kasneje še v Berlinu. Seveda iz tega ni bilo nič. Pa niso odpovedali Nemci in tudi jaz nisem odpovedal, ampak … Slovenija pač,« pove.

Jelinčič se je za zeliščarsko podjetje odločil tudi zaradi ljubezni do narave. »Najpomembnejše je bilo zavedanje, da za vsako bolezen raste zdravilna zel. Vsi moji produkti so bili kontrolirani od ustreznih ustanov, izvajale so se tudi klinične preiskave, prav vsi produkti pa so bili na osnovi zeliščnih ekstraktov ter brez dodatkov, stabilizatorjev in podobnih packarij, ki so jih danes razne kreme polne. Produkti so bili naslednji: rastlinsko mazilo za sklepe, rastlinsko mazilo za noge, rastlinska ustna voda proti parodontozi, pri kateri so klinična testiranja na stomatološki kliniki v Zagrebu pokazala, da zdravi tudi nespecifična vnetja ustne votline ter vaginalne težave, dalje rastlinske kapljice za izboljšavo vida, ki so nastale na osnovi recepture, pripravljene za nemške pilote nočnih lovcev v drugi svetovni vojni. Prav za ta preparat sem takoj po vstopu v slovenski parlament dobil od Švicarjev pismo o nameri za skupno proizvodnjo, pa sem moral nehati. Naslednji preparat so bile rastlinske kapljice za pomiritev, pomirjevalo na osnovi alkohola, kar je bilo zanimivo, saj je alkohol ob pomirjevalih kontraindiciran. Šlo je za rastlinske izvlečke, ki so stabilizirali nevrovegetativno živčevje, in stranski učinek preparata je bila tudi povečana spolna sla. Prav tako sem izdeloval preparat za lajšanje luskavice,« našteva Jelinčič, ki je s svojimi produkti navdušil tudi tuje strokovnjake.

Že takrat pa je imel v razvoju tudi kremo proti celulitu, ki jo je sicer razvil do konca, vendar je ni smel proizvajati. »Jo pa naredim za svojo soprogo in mislim, da so rezultati vidni. Krema se nanese na kožo zvečer in se utre v kožo z masiranjem, ki traja kakih 20 minut, z masažno krtačo. Po masaži sledi prhanje in pižama ali spalna srajca,« razkrije Zmago.