BREZPLAČNA ZDRAVILA

Recepti za družinske člane

Matej Klarič
21. 9. 2016, 07.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V preteklosti so v javnosti že odmevale afere, povezane s predpisovanjem zdravil. Ker imajo zdravniki na voljo tudi možnost predpisovanja zdravil za svoje družinske člane in zase, smo preverili, kako je urejeno to področje in na kakšen način se ga nadzira, da ne prihaja do zlorab.

Bobo
Zdravniki lahko za svoje družinske člane in zase letno predpišejo do 30 zdravil na recepte.

Skladno z zakonom lahko zdravniki predpisujejo zdravila na recept za svoje družinske člane in zase. Stroške predpisovanja teh receptov krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Pogoj za to, da zdravnik lahko predpisuje zdravila na recept, je, da je zapisan v bazi podatkov o izvajalcih zdravstvenih storitev Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in da ima stalno prebivališče v Sloveniji, vključen pa mora biti tudi v javno zdravstveno mrežo.

Na voljo trideset receptov

ZZZS zdravnikom na leto dodeli 30 receptnih obrazcev. Kot nam je povedal Damjan Kos, vodja sektorja za informiranje in odnose z javnostmi v ZSSS, za te recepte veljajo vse omejitve, ki veljajo za predpisovanje drugih receptov. »Če predpisovanje zdravil na te recepte ni v skladu s pravili, lahko ZZZS zavrne nadaljnjo izdajo receptov. ZZZS je že dvakrat zmanjšal število receptov za osebno rabo: s 100 leta 1998 na 50 in leta 2005 na zdajšnjih 30 letno,« je dejal Kos.

Povprečni znesek 230 evrov

STA
Kot pravi Damjan Kos, en zdravnik letno predpiše od osem do devet takšnih receptov.

Kakšen pa je namen tovrstnih receptov? »Gre za zdravila, ki so predpisana zavarovanim osebam, ki bi ta zdravila zagotovo dobila, vendar jim je prihranjena pot k izbranemu osebnemu zdravniku,« pove Kos. Trideset receptnih obrazcev prejme približno 4800 zdravnikov. »En zdravnik povprečno predpiše od osem do devet receptov. Povprečni celotni znesek na zdravnika znaša približno 230 evrov,« razloži Kos. »Skupni izdatki ZZZS za te recepte znašajo okoli 700.000 evrov, kar predstavlja 0,16 odstotka vseh izdatkov ZZZS za zdravila,« še pove o majhnem obsegu teh stroškov.

Ugotovljenih veliko kršitev

Pomembni vprašanji sta tudi nadzor in preprečevanje kršitev na tem področju. Kot pravi Kos, ZZZS izvaja sistematični nadzor in letno v tem okviru izvede 900 nadzorov, lani jih je 23 izvedel tudi na področju zdravil in predpisovanja zdravil na recepte. »Za nadzore nad predpisovanjem zdravil se na ZZZS odločamo po več merilih, praviloma na podlagi analize porabe zdravil, števila predpisanih definiranih dnevnih odmerkov, vrednosti predpisanih zdravil, deleža določenih zdravil v predpisanih zdravilih, primerjalno s povprečjem v Sloveniji, lahko pa tudi na podlagi pritožbe zavarovane osebe ali morebitnih drugih utemeljenih predlogov,« pove Kos. Lani so tako na podlagi 23 nadzorov odkrili za kar 566.148 evrov napačno obračunanih zdravil, zato je ZZZS na tej podlagi od izvajalcev zdravstvenih storitev ta znesek tudi izterjal. Gre torej za velik znesek odkritih nepravilnosti, na tem področju bi strožji nadzor verjetno odkril še veliko napačno obračunanih zdravil, ki gredo v škodo zdravstveni blagajni.