PREPLAH

Na Ptuju kradejo otroke?

Simon Rosc
18. 9. 2016, 08.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ptujčan prek družbenega omrežja opozarja, da je v mestu čedalje več sumljivih tujcev, ki prežijo na otroke. Ravnateljica osnovne šole, okoli katere naj bi po njegovih navedbah hodili ti ljudje, pravi, da se zgodbe pogosto izkažejo za neresnične.

Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica OŠ Ljudski vrt Ptuj.

V četrtek popoldne je na družbenem omrežju Facebook zakrožil zapis o načrtovani kraji sedemletnega otroka na območju Ptuja, ki so ga uporabniki v 14 urah delili kar 814-krat.

NEZNANCI V BLIŽINI ŠOLE

Josip s Ptuja je med drugim zapisal, da naj bi moški zasledoval sedemletno hčerko njegove prijateljice, ki je odšla v 200 metrov oddaljeno trgovino. Sledil ji je tudi v trgovini in k sreči je to opazil neki gospod ter začel kričati na čudaka, zato je ta zbežal. »Sumljivi ljudje se pogosto potikajo tudi okoli OŠ Ljudski vrt. Tudi sam sem včeraj tam opazil človeka, ki je opazoval ljudi in otroke, kako prihajajo v šolo. Ko je ugotovil, da sem ga opazil, je prenehal klicati po telefonu in odšel,« je pojasnil Josip in poudaril, da živijo blizu hrvaške meje, ki je ni težko prehoditi. »Ptuj je ogrožen, čeprav se to še ne opazi in ne občuti,« je sklenil avtor zapisa.

BEL KOMBI V BLIŽINI ŠOLE

Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica Osnovne šole Ljudski vrt Ptuj, ki jo je prejšnji teden eden od staršev res opozoril, da naj bi se v bližini šole zadrževal bel kombi, pravi: »Otroke učimo, naj se ne pogovarjajo s tujci, ne glede na to, kakšne polti so, naj ne sprejemajo daril ali da bi z njimi kam odšli. Takšne zgodbe, ki se sicer pozneje izkažejo za neresnične, tudi ker so se otroci izgubili na šolski poti in so staršem kasneje dejali, da jih je nekdo preganjal, se pojavljajo vsaj enkrat letno. A vsako prijavo jemljemo zelo resno ter jo preverimo z vodjem našega policijskega okoliša.« Sicer pa imajo v šoli nekaj otrok iz republik bivše Jugoslavije, ki so tudi nekoliko temnejše polti. »Dogaja se, da starši teh otrok čakajo nanje v okolici šole, saj so šele prišli v novo okolje, ne poznajo prav dobro jezika, ampak to ne pomeni, da bi šlo za nekoga, ki bi ogrožal. Je pa prav, da so starši zaščitniški,« je dejala Vaupotič Zemljičeva in zaključila, da s ptujsko policijsko postajo dobro sodelujejo, policisti jih obiskujejo vsak mesec in starši se lahko z njimi tudi pogovarjajo.

»PESTRO« V BLIŽNJEM PARKU

So pa bližnji stanovalci opozorili na park čez cesto, kjer je še pogosto zelo »živahno«. Ptujčan Marko, ki ima hčer sicer že v srednji šoli, pa jo vselej opozarja, naj se izogiba neznancem. »Doslej nisem bil posebej pozoren, ali se kdo sumljiv vozi v bližini šole, vem pa, da je precej pestro v parku prek ceste, kjer se zadržujejo tudi narkomani. Vidim tudi, da občasno preprodajajo drogo,« je dodal Marko.

Gabrijel Toplak