Nova interpelacija

SDS moti tudi ministrica za izobraževanje

G.G./STA
8. 9. 2016, 11.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Serija interpelacij se nadaljuje. Tokrat se je največja opozicijska stranka spravila na ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič.

STA
Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič

STA
Poslanec SDS Tomaž Lisec je predstavil razloge za odpoklic minister Maje Makovec Brenčič.

Poslanec SDS Tomaž Lisec je na tiskovni konferenci povedal, da je ministrica krši ustavo, saj ne spoštuje odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih šol. Po mnenju SDS je čas, da ministri, ki ne spoštujejo ustave in zakonov, za to tudi odgovarjajo ter odidejo s položaja.

Ustavno sodišče je konec leta 2014 na pobudo staršev otrok, ki obiskujejo zasebne osnovne šole, ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v neskladju z ustavo v delu, kjer določa, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira v višini 85 odstotkov.

Ustavni sodniki so ocenili, da je različno financiranje javnih in zasebnih osnovnih šol v nasprotju z ustavo, saj da slednja zagotavlja pravico do brezplačnega obiskovanja javnega osnovnošolskega programa, ne glede na to, ali ga izvaja javna ali zasebna ustanova.

V SDS so večkrat poskušali s svojimi predlogi popravka zakona, nazadnje pa je parlamentarna večina v DZ njihov predlog zavrnila aprila letos. V SDS so tako že v tretje brez uspeha predlagali, da bi se tudi zasebnim šolam zagotavljalo 100-odstotno financiranje za izvajanje javno veljavnih programov. Kot je dejal Lisec, so v koaliciji zavračali njihove rešitve, češ da ministrica pripravlja svojo, a se to ni zgodilo. Zato se bo zdaj morala zagovarjati pred poslanci DZ.

Že šesta interpelacija v Cerarjevem mandatu

To je sicer že šesta vložena interpelacije v mandatu vlade Mira Cerarja. Kot prva je interpelacijo uspešno prestala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, za njo zunanji minister Karl Erjavec, za las pa je na položaju ostala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Sredi septembra se bo na interpelaciji zagovarjal tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Prejšnji teden je SDS vložil interpelacijo tudi zoper Milojko Kolar Celarc, ki sicer ne bo prva ministrica za zdravje v zgodovini Slovenije, ki se bo morala zagovarjati na interpelaciji. Doslej so se pred poslanci zagovarjali že trije zdravstveni ministri.

Predsednik DZ Milan Brglez interpelacijo po vložitvi pošlje ministru, ta pa ima najmanj 15 in največ 30 dni, da nanjo odgovori.