Vse za denar

Napove tudi, kdaj boste umrli

pk
23. 8. 2016, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na Goriškem se zadnje čase veliko govori o vedeževalki, ki ima poseben, morda celo nekoliko kontroverzen, predvsem pa drag sistem delovanja. Strankam rada napove datum njihove smrti.

Profimedia
Vedeževalka iz Nove Gorice vedežuje predvsem premožnežem; za pogovor z njo, v katerem razkriva prihodnost, odštejejo nekaj sto evrov. (fotografija je simbolična)

Želeli smo raziskati, kakšne so izkušnje tistih, ki so z njo že imeli stik, in zakaj je v javnosti tako popularna. Zanimivo je, da nihče prav točno ne ve, kako je gospe ime, kje deluje in kako do nje priti.

Napovedovalka za elito

Na podlagi pričanj ljudi izvemo, da naj bi šlo za žensko srednjih let, ki ima primorski naglas. Sama naj bi strankam omenjala, da je iz Nove Gorice, a da že nekaj desetletij večinoma živi v italijanski Gorici. Prav Italijani naj bi bili njeni glavni odjemalci. Sicer naj med stranke ne bi sprejemala »navadnih« ljudi, temveč premožneže.

Karkoli jo človek vpraša, na to odgovori, in velikokrat brez težav napove tudi, kdaj bo stranka umrla, če ta seveda to želi.

»Gospa je carica. Slišala sem govoriti, da je zelo bogata. Kako ne, saj so njene vedeževalske storitve precej drage. Pa kljub temu ne manjka radovednežev, ki hodijo k njej. Je tudi ena redkih vedeževalk, ki napove smrt,« o njej pišejo na spletu.

Ne meni se za govorice

Znano je, da vedeževalcem po njihovi etiki ni dovoljeno napovedovati smrti, vendar to redki vseeno počnejo. Prav zaradi tega je morda gospa tako popularna. To, da se o njej govori, je dosegla tudi z astronomskimi cenami svojih storitev. Da so te res bajne, smo ugotovili, ko se nam je do nje uspelo prebiti.

Poklicali smo jo po telefonu, ji razložili, da bi o njej radi izvedeli več. Še preden smo ji zastavili prvo vprašanje, je povedala, da ve, da je vroča tema – da o njej krožijo govorice, a da je to ne zanima. »Delam, za kar sem poklicana, in to je to. Kaj ljudje mislijo o meni ali o tem, kar počnem, me sploh ne briga,« pravi.

Elitna vedeževalka iz Goriške

"Delam, za kar sem poklicana. Kaj ljudje mislijo o meni ali o tem, kar počnem, me sploh ne briga."

Najprej nas je zanimalo, kako se srečuje s strankami, kako jo te lahko kontaktirajo in kakšne so cene njenih storitev. Razloži nam, da vedežuje že 20 let, a se ne reklamira, ker tega ne potrebuje, saj njen kontakt kroži od ust do ust in tako dobi dovolj strank.

Koliko računa

Tudi redkokoga sprejme v živo; vedežuje, tako pove, večinoma po telefonu. Vprašamo jo tudi, kako je z napovedovanjem smrti. »Karkoli me človek vpraša, na to odgovorim, in velikokrat napovem tudi smrt, če stranka tako želi. A ker to pri napovedovalcih prihodnosti ni običajno, sem zaradi tega postala znana,« meni.

A odgovori na taka vprašanja so dragi. Pravi, da se njen jezik o tem razveže šele, ko ji stranka plača 400 evrov. »Navadno« vedeževanje, brez te informacije, pa je nekoliko cenejše, a še vedno precej drago; stane od 150 do 200 evrov. Res je, da napovedovalci prihodnosti niso poceni, a je gospa iz Nove Gorice, svojega imena, niti delovnega, ni želela razkriti, v tem smislu neke vrste rekorderka.