Dodatek na pripravljenost

Ovadeni so bili odločevalci, ne prejemniki

T.L./STA
4. 8. 2016, 16.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Med ovadenimi ni oseb, ki so dodatek za pripravljenost le prejemale, pravi policija.

Primož Lavre/Reporter
Ekonomska fakulteta

Zaradi neupravičenega izplačevanja dodatka za pripravljenost so ovadene vodilne osebe, ki so na fakulteti odločale v času kaznivega dejanja, je novinarjem pojasnil Božidar Južnik z ljubljanske policijske uprave. Dodal je, da zaradi varstva osebnih podatkov o imenih ne morejo govoriti. Tisti, ki so dodatek zgolj prejemali, pa niso osumljeni.

Po nekaterih informacijah naj bi bili ovadeni štirje zaposleni na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer so tudi izplačali skupaj največ dodatkov. Neuradno naj bi bila med ovadenimi tudi takratni dekan fakultete in nekdanji finančni minister Dušan Mramor, aktualna dekanja Metka Tekavčič ter prodekana, ki sta ju nadomeščala v času njune odsotnosti. Med ovadenimi pa naj ne bi bilo ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič, ki je bila prav tako prodekanja.

Mramor, Tekavčičeva in Makovec Brenčičeva so bili sicer tudi prejemniki spornih dodatkov, a so zneske tudi vrnili.

Omogočili izplačilo 858.168,55 evra bruto 

Ovadene so osebe, ki so izplačilo skupno 858.168,55 evra bruto omogočile sebi in drugim zaposlenim. Kot je pojasnil vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na sektorju kriminalistične policije na PU Ljubljana Južnik, je bila višina izplačil odvisna od bruto plače posameznika, mesečno pa se je gibala med 100 in 700 evri. Ovadeni so po njegovih besedah prejemali med 400 in 700 evri mesečno.

Mramor in Tekavčičeva sta povedala le, da o kakršnih koli ovadbah nista obveščena.

Južnik je sicer spomnil, da policija osumljencev o ovadbah ne obvešča. So pa bili vsi zaslišani in so jih seznanili z očitanim kaznivim dejanjem.

Vrnitev sredstev le olajševalna okoliščina

Da so sredstva vrnili, je po njegovih besedah lahko olajševalna okoliščina v nadaljnjem postopku, denimo pri odmeri kazni, kaznivo dejanje pa je bilo zaključeno z izplačilom dodatka.

Pojasnil je še, da že zbirajo obvestila tudi za ostale primere in predvidevajo, da bi do konca leta lahko opravili preiskave še na drugih fakultetah. Nadzor opravljajo nad vsemi fakultetami, ki so bile predmet inšpekcijskega nadzora.

Odgovornost za kazniva dejanja po njegovih besedah preverjajo v vseh smereh. Začeli so sicer z več fakultetami, omenjena pa je bila največja po zneskih in so ta del preiskave najprej zaključili, je pojasnil Južnik.

Kot so že dopoldne sporočili z ljubljanske policijske uprave, so četverico z ene od ljubljanskih fakultet kazensko ovadili Specializiranemu državnemu tožilstvu zaradi utemeljenega suma storitve 14 kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Inšpektorat za javni sektor je lani na pobudo ministrstva za izobraževanje opravil nadzor na 11 fakultetah Univerze v Ljubljani za omejeno obdobje, pri tem pa pri devetih ugotovil, da so nezakonito izplačevale dodatek za stalno pripravljenost.

Skupaj naj bi izplačale za nekaj več kot 770.000 evrov bruto dodatka za stalno pripravljenost, samo ljubljanska ekonomska fakulteta v letih 2012 - 2014 skoraj 437.000.

V okviru popravljalnih ukrepov, ki jim jih je naložil inšpektorat, pa so nato fakultete z zaposlenimi sklenile dogovore za vračilo nekaj več kot 443.000 evrov dodatka.

Fakultete so stalno pripravljenost izplačevale dekanom, prodekanom, tajnikom fakultet, strokovno-tehničnim delavcem na področju informatike, računovodstva in vzdrževanja.

Ni pa še Univerza v Ljubljani v proračun vrnila celotnega bruto zneska za vsa leta izplačevanja tega dodatka, kar je od nje zahtevalo ministrstvo za izobraževanje. Univerza se je na sklep pritožila, ministrstvo pa je konec junija napovedalo, da bo vračilo od univerze terjalo po sodni poti. Postopki še niso končani, so potrdili na ministrstvu.