prenova avle

Jazbečevi za 460 tisočakov niso našli "junaka", zato so dali več evrov

T.L.
28. 7. 2016, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Banka Slovenije bo za obnovo pritlične avle in pohištva v njej plačala skoraj 700.000 evrov z davkom na dodano vrednost.

STA
Fotografija je simbolična.

Medtem ko banke od komitentov običajno pričakujejo, da za domače obnove in druge podobne storitve pač porabijo toliko denarja, kot jim ga ostane na razpolago v domačem proračunu - ob tem, da imajo poravnane vse predpisane in izbrane obveznosti, pa v Banki Slovenija očitno nimajo težav pri iskanju dodatnih evrov za namene obnov in prenos.

Banka Slovenije (BS) bo tako za obnovo pritlične avle in pohištva v njej plačala skoraj 700.000 evrov z davkom na dodano vrednost. S tem da, kot opozarjajo na časniku Finance, od obnove ni minilo niti deset let. Poleg tega pa končen znesek precej presega znesek, za katerega je BS sama povedala, da ga ima na razpolago. 

In kaj se je dogajalo? Banka Slovenije pod vodstvom Boštjana Jazbeca je na portalu javnih naročil zdaj objavila tako imenovano prostovoljno obvestilo za predhodno transparentnost. Iz poročila je razvidno, da je oddala podjetju Lesnina MG Oprema posel prenove avle BS s pohištvom v vrednosti 573.100 evrov brez DDV oziroma 699 tisoč evrov z davkom. Od tega bo šlo za gradbeno-obrtniška dela 435.900 evrov in za dobavo premičnega pohištva 137.200 evrov, oboje brez DDV.

Za 460 tisočakov brez DDV niso našli junaka

Zgodba z javnim naročilom za obnovo avle s pohištvom se je začela že pred časom, ko so imeli na razpolago 460 tisoč evrov brez DDV. Izbran ni bil nihče, ker je ponudbe "niso ostale v okviru razpoložljivih finančnih sredstev, ki so jih v BS namenili prenovi". Po domače: za razpoložljive evre ni bilo "junaka", ki bi oddal ponudbo in obnovil avlo v naši krovni banki. 

Znižali ceno, vendar še vedno presegli prvoten znesek

Kot pišejo Finance, sta bili najugodnejši ponudbi za oba sklopa skupaj kar za 134 tisoč evrov dražji, torej 594 tisoč evrov brez DDV. Nato so letos bančniki izvedli nov postopek, tokrat s pogajanji brez predhodne objave s tremi ponudniki, ki so izpolnjevali pogoje: Arba plus, Dema plus in Lesnina MG Oprema. Lesnina MG Oprema je dobila posel za 573.100 evrov brez DDV. Kar je, kot pišejo Finance, za 27 tisoč evrov ceneje od prvotne ponudbe Lesnine MG Opreme, a je tudi še vedno za 113 tisoč evrov dražje od zneska, za katerega je BS sprva sama zapisala, da ga ima na voljo. Po domače: banka je tako za obnovo primaknila dodatne evre, da je le lahko posel oddala. 

O prenovi avle iz leta 2007 so na Banki Slovenija za Finance dejali, da so tedaj  samo obnovili strop in svetlobnik, ker bi bil sicer stekleni strop zaradi dotrajanosti nevaren za obiskovalce in zaposlene - to je takrat stalo 289 tisoč evrov.

Zdaj pa poteka druga faza obnove osrednje pritlične avle. Naročilo pa so oddali, "ker smo ugotovili, da s prvotno načrtovanimi sredstvi investicije ne bo mogoče izpeljati, zato je bilo treba zagotoviti dodatna sredstva".

Dobre stranke: lani 60 odstotkov prihodkov iz javnih poslov

Sicer pa Lesnina MG Oprema z državo sklene precej, lahko rečemo večino poslov. Aplikacija Erar (nekdanji Supervizor) po poročanju Financ kaže, da je Lesnina MG Oprema od leta 2003 za državo, občine in preostale javne naročnike opravila kar za 72,8 milijona evrov poslov, od tega največ za ministrstvo za zdravje.

Samo lani je dobila za 8,6 milijona evrov javnih poslov, torej 60 odstotkov vseh svojih prihodkov, od tega največ od Študentskega doma Ljubljana, Osnovne šole Riharda Jakopiča, Zavoda za šport RS Planica, ministrstva za kulturo, mestne občine Ljubljana in drugih naročnikov. Posel z Banko Slovenije pa ne bo zabeležen v aplikaciji Erar, saj BS podatkov o svojih poslovnih transakcijah tam ne objavlja.

Oceno izdelal in popravil biro

Koliko bo investicija stala banko Slovenija, je ocenil zunanji arhitekturni biro. Za koliko evrov so opravili to storitev, ni znano.

Vsi ponudniki pa so oddali višje ponudbe, kot pa jih je ocenil omenjeni biro. 

Opravljeno je bilo vnovično vrednotenje investicije in arhitekturni biro je - po prejemu ponudb na razpisu - zvišal oceno, saj da so sprva prenizko ocenili stroške zaščite gradbišč, odvozov, soglasja MOL, del, ki jih je predpisal zavod za varstvo kulturne dediščine, zaradi dotrajanosti pa je bilo treba v celoti sanirati tudi talno ploščo; samo zadnje je naložbo podražilo za skoraj 22 tisoč evrov, pravijo na BS.

Kaj bodo še prenovili

V okvir javnega naročila sodi tudi zamenjava klime, prezračevanja, elektroinstalacij, varnostne opreme. Po novem bo pritlična avla na BS bolj funkcionalna, trdijo na banki. Uporabljali jo bodo za dogodke, seminarje, predavanja, sestanke, za kar so morali doslej najemati storitve zunanjih ponudnikov. To pomeni, da bodo na BS v prihodnje lahko prihranili nekaj evrov. Ali bo temu res tako, pa bo pokazal čas.

V okviru javnega naročila bodo prenovili še prostore na Štefanovi 1, kjer bodo glavna pisarna, vložišče in blagajna BS, vse to bo lažje dostopno zunanjim strankam, obljubljajo na banlo. Vse obnove so bile, so za Finance še zatrdili na BS, "potrebne zaradi dotrajanosti, zamakanja, težav s kanalizacijskimi vodi ter novih zakonskih zahtev na področju varovanja. Morebitna odlašanja bi v določenih primerih povzročila škodo na objektu.